По предварителни сезонно изгладени данни през януари 2018 г. оборотът

...
По предварителни сезонно изгладени данни през януари 2018 г. оборотът
Коментари Харесай

Слаб ръст при търговията на дребно отчита НСИ


По предварителни сезонно изгладени данни през януари 2018 година оборотът в раздел „ Търговия на дребно, без търговията с коли и мотоциклети “ по съпоставими цени нараства с 0.2% по отношение на предходния месец. Това излиза наяве от доклада на Националния статистически институт (НСИ).

Оборотът в търговията на дребно през януари 2018 година, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, бележи растеж от 4.4% в съпоставяне със същия месец на миналата година.

Месечни промени

По-значителен растеж на оборота през януари 2018 година по отношение на предходния месец се следи при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 6.4%. Намаление е маркирано при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - с 5.6%, търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения - с 0.9%, търговията на дребно с разнородни артикули - с 0.6%, и търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 0.3%.

Годишни промени

През януари 2018 година в съпоставяне със същия месец на 2017 година оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с компютърна и информационна техника - с 5.7%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита и търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули - по 5.5%, и търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 4.8%. Спад е регистриран единствено при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - с 10.1%.

От Национален статистически институт прецизират, че в осъществяване на еврорегламент (Регламент (ЕК) № 1165/1998 и изменящия го Регламент (ЕК) № 1158/2005) от началото на 2018 година е заменена базисната година за краткосрочната бизнес статистика. Всички краткосрочни индикатори, представяни във формата на показатели, се пресмятат и разгласяват при база 2015 година.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР