По предварителни данни през февруари 2019 г. сезонно изгладеният индекс

...
По предварителни данни през февруари 2019 г. сезонно изгладеният индекс
Коментари Харесай

НСИ: През февруари индексът на промишленото производство нараства с 1.5% в сравнение с януари

По предварителни данни през февруари 2019 година сезонно изгладеният показател на промишленото произвеждане нараства с 1.5% спрямо януари 2019 година. Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ).

През февруари 2019 година при календарно изгладения показател на промишленото произвеждане е регистриран растеж от 6.6% по отношение на съответния месец на 2018 година. През февруари 2019 година нарастване по отношение на предходния месец е записано в преработващата индустрия - с 1.9%, а понижение е регистрирано в добивната индустрия - с 4.4%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.4%.

По-значителен растеж в преработващата индустрия се следи при: производството на железни произведения, без машини и съоръжение - със 17.2%, печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 8.6%, производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - със 7.5%.

По-съществено понижение е записано при: производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 12.9%, производството на химични артикули - с 6.6%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 5.3%. На годишна база растеж на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран в добивната индустрия - с 16.3%, и в преработващата индустрия - с 9.1%, а спад - в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.2%.

По-значително нарастване в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството на транспортни средства, без коли - с 31.7%, печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 25.3%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 24.7%, производството на електрически уреди - с 23.5%.

Най-голямо понижение е регистрирано при производството на тютюневи произведения - с 42.2%, и при производството на облекло - с 8.0%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР