По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции през ноември

...
По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции през ноември
Коментари Харесай

Инвеститорите в недвижими имоти у нас продължават да се изтеглят

По предварителни данни чистият поток на директните вложения през ноември предходната година е бил позитивен в размер на 0.7 млн. евро. Но сумата е доста по-ниска в сравние със същия месец на 2021 година, когато в страната ни са влезнали инвестиции общо за 86.5 млн. евро. Това демонстрират данните от Българската национална банка.  

Преките задгранични вложения в страната за интервала сред януари и ноември, регистрирани според правилото на първичната посока на инвестицията, са в размер на 1.53 милиарда евро, което съставлява 1.9 % от БВП* на страната. Сумата е по-голяма с 69 млн. евро по отношение на единадесетте месеца на 2021 година, когато вложенията са били 1.46 милиарда евро и са формирали 2.1% от Брутният вътрешен продукт. 

Нетният поток от вложенията на задгранични лица в недвижими парцели още веднъж е негативен. От страната са излезли парични срезства в размер на 22.1 млн. евро, като най-голяма е сумата, която е изтеглена от вложители от Русия (19.6 млн. евро). За интервала януари-ноември 2021 година също бе регистриран негативен чист поток, само че от 11 млн. евро.  

По предварителни данни, реинвестираната облага (показваща каузи на задграничните вложители в настоящата облага или загуба на сдружението на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е с позитивна стойност и възлиза на 890.2 млн. евро. И тук обаче има утежняване. За единадесетте месеца на 2021 година този индикатор също е бил с позитивна стойност, само че тогава тази сума е била двойно по-висока (1.83 милиарда евро). 

Подобрение обаче има при чистия поток по подстатия “Дългови принадлежности ” (промяната в чистите отговорности сред сдруженията с задгранично присъединяване и директните задгранични вложители по финансови, облигационни и търговски кредити). Чуждестранните компании очевидно гледат с по-добро око на вероятностите през тази година, защото покозателят е с позитивна стойност и възлиза на 385.2 млн. евро. За интервала сред януари и ноември 2021-а той е бил с негативна стойност от 202.6 млн. евро  

Най-големите чисти позитивни потоци по директни вложения в страната за месеците сред януари и ноември са от Кипър (375.9 млн. евро), от Белгия (222.7 млн. евро) и от Австрия (166.6 млн. евро). Прави усещане обаче, че най-големите чисти негативни потоци са към Нидерландия (-295.3 млн. евро), която е най-големият вложител у нас, и към Люксембург (-42 млн. евро). 

*При Брутният вътрешен продукт в размер на 79.02 милиарда евро за 2022 година (прогноза на БНБ) и 71.08 милиарда евро за 2021 година (данни на Национален статистически институт от 19 октомври 2022 г.). 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР