по предложението на Председателството на Съвета на ЕС:През изминалите шест

...
по предложението на Председателството на Съвета на ЕС:През изминалите шест
Коментари Харесай

Външно с позиция за френското предложение за РСМ: Вече всичко зависи от Народното събрание

по предлагането на Председателството на Съвета на Европейски Съюз:

През миналите шест месеца, без значение от всички несъгласия, Министерство на външните работи продължи систематично да работи за намиране на решение по проблема за Република Северна Македония и за гарантиране на българските ползи.

Министерството се ръководеше от разбирането, че няма по какъв начин един единствен документ, без значение от неговото наличие и форма, да отговори на всички условия на Рамковата позиция, на Декларацията на Народно събрание от 2019 година и на заключенията на КСНС от 2022 година, а в същото време да бъде допустим за държавите-членки на Европейски Съюз и за Република Северна Македония. На тази основа беше търсена опция за урегулиране на отворените въпроси посредством няколко, взаимосвързани документа – Преговорна рамка, Заключения на Съвета на Европейски Съюз и Протокол от взаимно съвещание по член 12 от Договора от 2017 година

Нито един от тези документи независимо не дава отговор на българските условия. Като цялост обаче те биха могли да ги покрият. Основното предизвикателство е във връзка с фактора време. На този стадий към този момент не съществува справедлива опция за осъществяване на заложените в Рамковата позиция краткосрочни критерии до края на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Възможно е до неговия край да има изясненост по отношение на идващите стъпки в процеса на европейската интеграция на Република Северна Македония с всички нужни гаранции за българските ползи и за правата на българите в прилежащата страна.

Българската страна приветства градивния метод на Франция, която организира срещи с всички български институции с отношение по тематиката и след продължителна работа прояви схващане към позициите на страната. Франция потвърди освен своето другарство с нашата страна, само че и своята посветеност на процеса по разширение на Европейски Съюз.

Същевременно, към момента има избрани аспекти в препоръчаните планове за Преговорна рамка и Заключения на Съвета, по които следва фокусирано да се работи за отстояване на българския интерес. Ключово е да бъде подписан и двустранният Протокол със Скопие.

При естествени условия и процедура, след постъпването на публично предложение от страна на френското председателство, Министерството на външните работи щеше да внесе в Министерски съвет получените документи и отчет по тяхното наличие и значение. На тази основа, държавното управление в лицето на Министерски съвет, можеше да вземе решение или вероятно да внесе въпроса за разискване на пленарно съвещание на Народното събрание. След взето решение от Министерски съвет и/или Народното Събрание, Министерство на външните работи щеше да приготви формалната българска позиция за показване на съответните формати на европейско равнище.

Понастоящем Министерство на външните работи не може да изготви и да отбрани на тези формати публична позиция, тъй като няма решение нито на държавното управление, нито на Народното събрание. Със свое решение от 15.06.2022 година, Министерски съвет разпореди на Постоянното посланичество на Република България към Европейски Съюз да изпраща неотложно на Комисията по външната политика на Народното събрание всяко европейско предложение, което се отклонява от Рамковата позиция от 2019 година Решено беше също и българските представители да не се произнасят по предлагането, до момента в който то не бъде разисквано в Народното събрание.

В осъществяване на това, Постоянното представителсто на България в Европейски Съюз изпрати до комисията по външната политика препоръчаните от френското председателство документи незабавно откакто бяха получени. Също по този начин беше импортиран и отчет на министерството за хода на договарянията и достигнатия в тях стадий.

В самия завършек на работния ден на 17.06 (петък), комисията изиска от Министерство на външните работи и плана за двустранен протокол. Същият беше изпратен незабавно със съпроводително писмо, разясняващо неговото наличие.

Към 19:00 ч. в Народното събрание нямаше никой, който да може да входира тези документи. Министерството на външните работи е готово да внесе претенции план за протокол даже през днешния ден, в неделя, защото и сега продължава да работи по този основен за страната въпрос.

На този стадий целият развой напълно зависи от Комисията по външната политика на Народното събрание, която към момента не е насрочила свое съвещание по тематиката. Целесъобразно би било Комисията по външната политика неотложно да свика това съвещание с присъединяване на министерството, на което да бъдат разисквани всички налични документи, да бъде дефинирана консолидирана българска позиция и да бъдат избрани последващите дейности на българската дипломация.

Отпимално би било, в случай че още преди този момент Министерски съвет изрази своето мнение по този значим за страната въпрос. Ако това не се случи във допустимо най-кратък период, Министерство на външните работи има мандат само да се придържа към Рамковата позиция, Декларацията на Народно събрание от 2019 година и към заключенията на КСНС от 2022 година, на които препоръчаният план на Преговорна рамка самичък по себе си не дава отговор изцяло.

Четете Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР