По предложение на Възраждане в пленарна зала беше изслушан председателят

...
По предложение на Възраждане в пленарна зала беше изслушан председателят
Коментари Харесай

Йордан Тодоров от “Възраждане” : Статистическите данни могат да се манипулират по много начини

По предложение на " Възраждане " в пленарна зала беше изслушан ръководителят на Националния статистически институт. Целта на чуването беше да стане ясно на българските жители дали статистическите данни, във връзка с икономическите условия за присъединение към еврозоната, могат да бъдат манипулирани изкуствено, за да удовлетворят условията за икономическа конвергенция.

Народният представител от " Възраждане " Йордан Тодоров уточни, че манипулирането на статистически данни не е нещо ново и надалеч не сме измислили тук, в България, методите, по които може се случва това.

" Примерите обратно в предишното ни не са по никакъв начин малко и множеството бяха необятно медийно отразени. Според експерти, най-общо могат да бъдат систематизирани 4 метода за операции, които могат да се класифицират в четири съществени раздела.
Първият е посредством плаващата кошница от артикули, по която се пресмята ценовият показател - в нея влизат не артикули, а групи от артикули. Така, в случай че към края на даден интервал един артикул от група е поскъпнал по-малко по отношение на различен, то в изчисленията попада по-евтиният от двата.

Вторият е посредством структурата на потребителската кошница, както и другите методики, които допускат разнообразни кошници, които от своя страна се употребяват за разнообразни цели.

Третият касае обособените артикули вътре в кошницата. Много постоянно избрани артикули се заменят със заместващи такива, с по-ниско качество, предлагани на по-ниска цена. Не са редки случаите, при които се включват даже нездравословни за здравето, само че евтини артикули.

Четвъртият обгръща процеса на усредняване на цените на другите артикули вътре в кошницата, вземайки поради статистическото тегло на всяка група. Така се пресмятат среднопретеглени, само че не аритметични, а геометрични стойности. Иначе казано, в случай че се усили тежестта на стоките с по-малко нарастване на цената за сметка на тежестта на стоките с по- огромно нарастване на цената, то ще се понижи общият размер на инфлацията. " съобщи от парламентарната естрада националният представител от " Възраждане " Йордан Тодоров.

Той уточни още, че от казаното дотук можем да установяваме, че употребявайки сходни способи, не е мъчно да „ нагодим " едни или други стойности, които са комфортни за една или друга политическа цел, изключително, в случай че ръководителят на Националния статистически институт е бил назначен от финансовия министър в оставка - Асен Василев.

В тази връзка, той изиска информация от ръководителя на Национален статистически институт във връзка с измененията, които са били направени в листата със артикули, съставляващи потребителската кошница, и надлежно какви промени са били направени в статистическото тегло на обособените групи.

Председателят на Национален статистически институт уточни, че операция на статистически данни, посредством по този начин наречената " плаваща кошница ", не може да бъде осъществена, тъй като в България тя е закрепена. По отношение на структурата на потребителската кошница - тя се дефинира един път годишно посредством проучване, наречено " Наблюдение на домакинските бюджети ", в които самите семейства записват какви артикули използват и съгласно него, посредством това проучване не може да има подмяна на артикули.

Въпреки уверенията на ръководителя на Национален статистически институт, в българската общност остават основателни подозрения за опция за деформиране и подправяне на избрани стопански индикатори, за бързо влизане на България в еврозоната, поради изнесените данни и информация за опити за операция на бюджетния недостиг от страна на някогашния финансов министър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР