По предложение на кмета на община Благоевград Илко Стоянов, общинските

...
По предложение на кмета на община Благоевград Илко Стоянов, общинските
Коментари Харесай

Благоевград за пример! Общината е първата в страната, която предостави социалните си жилища за подслон на потърпевши от войната в Украйна, настаняването им няма да бъде за сметка на нуждаещи се благоевградчани

По предложение на кмета на община Благоевград Илко Стоянов, общинските съветници утвърдиха даването на свободни обществени жилища в квартал „ Освобождение “ на бежанци от военния спор в Украйна.

По време на съвещание на Общински съвет, кметът Стоянов изрично съобщи, че настаняването на украински жители няма да ограничи опциите за социално-икономическа интеграция на целевите групи по плана, по който са построени трите здания.

„ Община Благоевград няма да върне нито един наш съгражданин, който дава отговор на критериите за настаняване. В същото време обаче би трябвало да действаме навреме и съответно, с цел да помогнем на хора, потърпевши от войната в Украйна. Не се опасявайте да бъдете първи! Напротив – гордейте се! Нека се превърнем в положителния образец за България, и освен! “, прикани кметът Стоянов по време на полемиката във връзка направеното предложение в Общински съвет.

Той разясни, че Община Благоевград работи интензивно в посока подпомагане на украинските жители, пристигнали в Благоевград, за консолидираното им към локалната общественост.

„ Преди всичко би трябвало да бъдем хора. Не би трябвало да забравяме, че войната има доста лица. Има наши съграждани, които живеят в Русия, Украйна. Вчера разговарях с родители на момиче, студент в Санкт Петербург. Заради наложените наказания, те не могат да изпратят финансови средства на детето си по банков път. Това, което ще подхваща неотложно е да алармирам Министерство на външните работи, само че до момента в който бъде позволен казусът, това момиче се нуждае от помощта на хората там. Затова става дума – би трябвало да бъдем толерантни и да си спомагаме кой с каквото може “, разяснява още кметът Стоянов.

Към момента Община Благоевград разполага със 141 броя свободи обществени жилища в квартал „ Освобождение “. 129 са едностайни, 10 са двустайни, а 2 са тристайни, като част от всички тях са пригодени и за хора в неравностойно състояние.

В края на месец февруари Община Благоевград сътвори и Координационен център в помощ на засегнатите от размириците в Украйна. В него са завили присъединяване доброволци, с подготвеност да оказват подпомагане посредством разнообразни механизми (превоз на нуждаещи се, превод на и от украински език и др.).

Съвместно с БЧК бе отворен и пункт за артикули и движимости от първа нужда.

Той е разположен в офиса на БЧК, който се намира на бул. „ Св. св. Кирил и Методий “ №29 в регионалния център. На място могат да бъдат излъчени и парични помощи.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР