По правило замръзналата вода е прозрачна. Следователно под леда на

...
По правило замръзналата вода е прозрачна. Следователно под леда на
Коментари Харесай

Защо ледената пързалка е бяла?

По предписание замръзналата вода е транспарантна. Следователно под леда на пързалката би трябвало да прозира сивата бетонна настилка. Как се получава по този начин, че повърхността на зимния стадион е бяла?

Пързалянето с кънки е прелестно. Хокей, въртене, плъзгане напред и обратно – когато не се пързаляте по заледено езеро, а на ледена пързалка, рано или късно ще ви направи усещане, че ледът й не е транспарантен като водата, а бял. Причината за това е мраморното брашно, което съставлява ситно натрошен мрамор. Когато се смеси с вода, я оцветява в бяло. Тази примес се разстила върху повърхността на пързалката.

Други средства за красиво избелване на леда са варовиковият прахуляк или тебеширената багра. Истинско изкуство, отнемащо дни, е да се направи идеална ледена повърхнина. Работниците, така наречен „ правачи на лед “, пръскат вода на голям брой тънки пластове върху охладената бетонна настилка на пързалката.

Така се заобикаля образуването на въздушни мехурчета. Някои пързалки освен са оцветени в бяло, само че имат и маркировки. В взаимозависимост от това какъв спорт се практикува на тях, има цветни линии и кръгове. Те или са нарисувани с багра, или обрисувани с цветна лента – и, несъмнено, още веднъж запечатани с ледени пластове.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР