По повод Василица, новогодишният празник на ромите, за поредна година

...
По повод Василица, новогодишният празник на ромите, за поредна година
Коментари Харесай

Деца сурвакаха кметството в Северен за Василица СНИМКИ

По мотив Василица, новогодишният празник на ромите, за поредна година на посетители на инж.Ральо Ралев в регион „ Северен” пристигнаха възпитаници от ОУ „ Панайот Волов”, с цел да поздравят него и чиновниците му и да го сурвакат за здраве и шанс.

Инициативата е обичайната и е подкрепяна от Център за междуетнически разговор и приемливост „ Амалипе “. Гостуващите при кмета възпитаници бяха с красиви пъстри носии, а в ръцете си всички държаха ръчно направени сурвачки и дарове за домакините.

Със стихове и песни те демонстрираха по какъв начин се чества ромската Нова година, а наричанията им бяха за доста здраве, триумфи и шанс. Банго Васил, припомниха децата, има добра дума за всеки, пожелава шанс и здраве, а на децата раздава дарове.

Затова на Василица сутринта ромските деца обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, изобилие и благоденствие. Вярва се, че от тяхната благословия зависят щастието и шансът.

Трогателно внимание към кмета и чиновниците му учениците засвидетелстваха и с направените персонално от тях сувенири. Най-много страсти провокира моментът, когато трябваше да бъде сурвакан кметът – личеше, че гостите имат предпочитание до един да се включат в този щастлив обред.

Искрено разчувствуван, и самият кмет на региона сърдечно благодари за изненадата и подаръците на учениците и учителите, раздаде им лакомства и им пожела техният покровител да ги въодушевява за положителни каузи, за триумф в учението, за здраве и шанс. /Марица.бг
тагове деца сурвкаха северен василица  Деца сурвакаха кметството в  Деца сурвакаха кметството в
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР