По повод постъпил сигнал в Агенция по вписванията, относно оплакване,

...
По повод постъпил сигнал в Агенция по вписванията, относно оплакване,
Коментари Харесай

Важно изявление след сигнал за нов теч на данни от Търговския регистър

По мотив постъпил сигнал в Агенция по вписванията, по отношение на недоволство, че в Гугъл се откриват индексирани персонални данни от уеб страницата на Търговския указател и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, Агенция по вписванията, осведоми че:

Съгласно Закона за Търговският указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, регистърът е обществен. Всеки има право на свободен и безвъзмезден достъп до базата данни, съставляваща регистрите.

Агенцията по вписванията обезпечава регистриран достъп до делото на търговеца или на юридическото лице с нестопанска цел.

За обзор на информацията съдържаща се в сканираните документи, потребителите следва да се разпознават чрез електронен автограф, а ако не разполагат с подобен, посредством дигитален документ, публикуван от организацията.

За обзор на документите, които по силата на нормативен акт, подлежат на оповестяване (например Годишни финансови доклади, Покани, Учредителен акт, дружествен контракт и др.) не е належащо потребителите да се разпознават с КЕП или документ, публикуван от организацията т. е достъпът е изцяло свободен.

Потребителите могат, само че не са задължени, да дават документите със заличени персонални данни. В случай че не го създадат, те се съгласяват данните да бъдат налични за трети страни свободно.

По мотив публикуваната, в днешния ден погрешна информация, по отношение на теч на данни от Търговския указател, от страна на Агенцията е осъществена инспекция по всички посочени начини.

В тази връзка, следва да се съобрази, че преди 01.01.2013г. достъпът до всички документи, съгласно настоящото тогава законодателство, е бил напълно обществен, свободен и безграничен.

За обзор на сканираните документи, потребителите не е било належащо да се разпознават с КЕП или документ.

А за другата част от документите визуализирани в справката по посочения способ (Годишни финансови доклади, Покани, Учредителен акт, дружествен контракт и др.), прецизираме, че те са такива, които по силата на закон се афишират и са обществени и респективно са свободно налични без идентификация.

Дори и при търсенето по име в Гугъл / интернет търсачката на съответен консуматор, документ може да се отвори от страницата на Търговския указател единствено с КЕП или със документ за регистриран достъп.

Персоналните записи в интернет търсачката на всеки обособен консуматор пазят история за предишно отворени документи с КЕП или документ.

Всъщност, ТРРЮЛНЦ поддържа верификация и пази диря, че все още на достъпването на подобаващ документ, настоящо и годно са въведени КЕП или документ, затова в случай че нещо съществува в интернет пространството, то е исторически добито по открития ред.

Именно с помощта на обезпечената в закона опция за достъп до данните и документите в ТРРЮЛНЦ, всички заинтригувани лица могат да откриват интересуващите ги данни и условия, за статута на субектите, която опция е употребена и в подадения сигнал.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР