По повод петата годишнина от Парижкото споразумение за климата шведската

...
По повод петата годишнина от Парижкото споразумение за климата шведската
Коментари Харесай

Грета Тунберг разкритикува празните обещания пет години след приемането на Парижкото споразумение за климата

По мотив петата годишнина от Парижкото съглашение за климата шведската екоактивистка разкритикува "лицемерните и далечни цели " и "празните обещания ", съобщи Франс прес.

Тийнейджърката още веднъж прикани за незабавни дейности. Тя приказва в нов ден на прояви в целия свят на придвижването "Петъци за бъдеще ".

"От подписването на 12 декември 2015 година на Парижкия контракт се случиха доста неща, само че към момента на хоризонта не се виждат нужните дейности, ние все по този начин се движим в неправилна посока ", съобщи 17-годишната Грета в триминутно видео, оповестено в обществените мрежи.

"Набелязани са далечни и лицемерни цели, произнасят се огромни речи, само че когато стане дума за неотложно деяние, от което ние имаме потребност, ние постоянно сме в положение на цялостно отричане и губим времето си с нови ловки способи за изплъзване, с празни думи и с изобретателно счетоводство ", сподели тя.

Двайсет и седемте страни членки на Европейски Съюз поеха ангажимент да понижат до 2030 година с 55 % излъчванията си на парникови газове спрямо равнищата от 1990 година постоянно приканва за годишни цели за намаление на излъчванията, които да бъдат набелязани още занапред, а не за цели за 2030 година или за 2050 година, каквито се разискват на множеството интернационалните договаряния за излъчванията на парникови газове, отбелязва Агенция Франс Прес.

Въпреки уговорките, поети в Париж преди пет години, световното стопляне да бъде лимитирано до под 2 градуса по Целзий и в случай че може до 1,5 градуса по Целзий спрямо температурите от прединдустриалната ера, планетата към момента върви към нарастване от 3 градуса, предизвести в сряда Организация на обединените нации. Тя акцентира, че намаляването на излъчванията на парникови газове, дължащо се на пандемията от ковид, е имало нищожен резултат.

Според придвижването "Петъци за бъдеще " задачата от 1,5 градуса по Целзий би трябвало да е най-малък предел, който да не предстои на никакви договаряния.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР