По повод на предстоящият 70 годишен юбилей, в последният работен

...
По повод на предстоящият 70 годишен юбилей, в последният работен
Коментари Харесай

Рашидов награди проф.Стоян Денчев с Почетен плакет на Парламента по повод 70-годишния му юбилей

По мотив на идният 70 годишен празник, в последният работен ден на 48-то Народно заседание на Република България, неговият ръководител господин Вежди Рашидов награди проф. Стоян Денчев с Почетен плакет на Парламента.

 

В своето документално одобрение към юбиляря господин Рашидов отбелязва следното: „ Рядкост са хората, които могат да се похвалят с такава богата биография и които през своя професионален път са поемали толкоз значими и влиятелни отговорности. Само човек с богата осведоменост като Вашата може да извърши всяко свое обвързване с надълбоко схващане на проблемите и с визия за бъдещо развитие… Нека идният 70-годишен празник Ви зареди с позитивната сила и обичта на Вашите другари, съидейници, сътрудници и студенти! “

 

__
Стоян Денчев е роден на 11 февруари 1953 год. в гр. Елхово, България. Той е прочут държавник и одобрен в научната колегия професор
Денчев заема академичната служба „ професор “ в УниБИТ. Притежава научната степен „ лекар на науките “. Професионалното си развиване стартира през 1978 год. в Централния машиностроителен институт в гр. София, като шеф на научно-изследователска лаборатория. От 1986 до 1988 год.. е Директор по научните въпроси в Информационния център за трансфер на технологии " Информа ", София, а през 1988 – 1989 год. е Заместник-генерален шеф на " Информа ".

 

Последователно става претендент на техническите науки и за своето време е най-младия доцент (ст.н.с. II ст) в България.

Съветник в държавното управление на Димитър Попов през 1991 год. Началник на отдел „ Структурна и софтуерна политика “ при първото държавно управление на Съюз на демократичните сили на Филип Димитров (1991 – 1992 год.). Главен секретар в държавното управление на Любен Беров през 1993 -1994 год. Посланик във Финландия през 1994 год. Депутат в 37-ото национално заседание. През 1995 – 1997 год. е заместник-председател на парламентарната Комисия по външна политика. До юни 1998 год. е политически секретар на Обединението за национално избавление.

 

Създател и дълготраен Ректор на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ), гр. София, Денчев е бил два мандата Председател на общото заседание на УниБИТ. В качеството му на Ректор е осъществил интернационално съдействие с голям брой влиятелни международни и европейски университети и научни организации като: Сорбоната, ENA, Висше учебно заведение по архитектура „ Белвил “ – Париж, Франция, Университет по печата – Москва, Русия, Карловия университет - Прага, Чехия, Университета на Барселона – Испания, Калифорнийския университет в Бъркли – Съединени американски щати, ЮНЕСКО – организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета, IFLA – Международна федерация на библиотечните асоциации; LIBER – Асоциация на европейските академични библиотеки; ICOMОС – Международен съвет на музеите; ENCATC – Европейска мрежа от центрове за образование в региона на културата и културното завещание към UNESCO; EBLIDA – Европейско бюро на библиотечните, осведомителните и документационните асоциации; ALA – Американска библиотечна асоциация; Научно-издателски съвет на Международната асоциация на академиите на науките (Москва), Библиотеката на Руската академия на науките – Санкт Петербург, Русия, Конгресната библиотека – Вашингтон, Съединени американски щати и доста други.

Проф. Денчев е създател и ръководител на Университетската младежка академия за ръководство на познания (УМЛАУЗ). В актуалният миг Денчев е шеф на Научно - проучвателен институт по „ Информация и сигурност “. Той е определен и за Председател на Съвета на настоятелите на Университета, чиито членове са: проф. Богдан Угърчински – държавник и предприемач, Проф. Петър Стефанов – ръководител на ЦКС, доктор Боян Ангелов – ръководител на Съюза на българските писатели, акад. Кирил Боянов, Негово преосвещенство Тивериополския свещеник Тихон и господин Георги Йорданов – държавник, някогашен министър на културата.

Денчев приключва междинното си обучение със златен орден в родния си град, а след отблъскване на военната си работа в ШЗО – гр. Плевен, като един от първенците на випуска е почетен с първо офицерско звание – младши лейтенант (понастоящем проф. Стоян Денчев има офицерското звание полковник (О.Р)). Стоян Денчев приключва висшето си обучение в СУ ”Климент Охридски ”, Факултет по „ Математика и механика “, със компетентност “Основи на кибернетиката и доктрина на ръководството ” през 1978 год.

Специализира в Япония, Русия и Германия. По покана на известния американски професор Джордж Лайтман, две университетски години е работил като гост-доцент и старши откривател в Калифорнийският университет в Бъркли, Съединени американски щати.

Има над 260 изявления в региона на осведомителния мениджмънт, автоматизираните системи за обработка на информация и ръководство, библиотекознонието, науките за информиране, кибердипломацията, бизнес и административните връзки, националната сигурност и други Негови книги, монографии и учебници се намират в най-големите международни библиотеки.

Членува в доста национални и интернационалните научни и публични организации. Проф. Стоян Денчев е бил два поредни мандата ръководител на Съюза на националните читалища. Понастоящем той е негов почетен ръководител. От 2000-та година и до в този момент е член на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски ” в София.

Денчев е притежател е на голям брой медали, почетни оценки и грамоти, в това число Медал „ ЗЛАТЕН ВЕК ” и почетна грамота за огромен принос в развиването на българската просвета, Министерство на културата на

Р България (2010); Първа премия „ Ябълка на знанието “ в конкурс за най-хубава университетска книга на Украинската академия на науките (2010), Почетен плакет на МОН за повсеместен принос в модернизацията на висшето обучение и развиване на осведомителните технологии (2007); орден на Тракийския Университет в Одрин, Турция (2004); орден на Калифорнийския Университет-Бъркли, Съединени американски щати (1993); орден на National War College, Military Academy, Washington, D.C., Съединени американски щати (1993); орден на Университета “Джордж Вашингтон ”, Вашингтон, Съединени американски щати (1992), Почетен орден от президента на Съединени американски щати Джордж В Буш и публична покана за Церемонията по встъпване в служба на президента Буш и вицепрезидента Чейни, Медал от Великото национално заседание на Р Турция, Медал от Сената на Франция, Държавен орден за заслуги от Суверенния малтийски медал, Почетен плакет от държавното управление на Р Македония, Личност на годината (2008) – Асоциация на районните медии в Р България, Ритуален нож (Handjar) – знак на държавността на Султаната Оман, подарък от Султан Кабус Ал Саид, Почетен знак „ Светото семейство “ – Папа Йоан Павел II, Почетен знак с гранати - Международен център за научна и техническа информация със седалище в Москва.

Проф. Стоян Денчев е Почетен жител на родния си град Елхово и Почетен жител на гр. Одрин, Р Турция.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР