По повод на организирания протест пред ВСС от партия „Демократична

...
По повод на организирания протест пред ВСС от партия „Демократична
Коментари Харесай

Иван Гешев за протеста: Правя неща, които другите могат само да обещаят. Може да има още обвинени от „Тад груп”


По мотив на проведения митинг пред Висш съдебен съвет от партия „ Демократична България”, Facebook общността на българските юристи, Инициатива "Правосъдие за всеки " Иван Гешев разяснява пред NOVA: „ Не проследявам политически събития, не съм в час с политическия дневен ред. От какво да ме тормозят номинациите? С риск да звучи по забавен метод ще кажа едно нещо – аз върша неща, които другите могат единствено да обещаят”.

Възможно е да има още упрекнати от чиновниците на „ Тад груп”. Това разгласи още заместник-главният прокурор Иван Гешев.

След като името на компанията беше обвързвано с хакерската офанзива против Национална агенция за приходите и приключването на данните на милиони българи, всички чиновници на „ Тад груп” подадоха молби за овакантяване. „ Напуснали са евентуално по персонални аргументи, тъй като не се тормозят от нищо. Това по никакъв метод не изключва наказателната отговорност, тъй като са конфискувани всички работни компютри на всички чиновници. Ще се работи и с всички, които са работили във компанията в последните 2 години. След декриптиране на компютрите, в случай че се съберат доказателства за осъществено закононарушение, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност”, изясни Гешев.

В четвъртък Спецпрокуратурата повдигна обвиняване в подбуждане на притежателя и на комерсиалния шеф на компанията, в която работи компютърният експерт Кристиян Бойков, измамен под отговорност за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите. Собственикът на "Тад груп " Иван Тодоров и комерсиалният шеф Георги Янков ще дават отговор пред Темида за това, че съзнателно са склонили Бойков да извърши компютърно закононарушение. Търговският шеф и Бойков са освободени под парична гаранция от 20 000 лева Собственикът е разгласен за общодържавно търсене. За него е издадена и европейска заповед за арест.

Гешев разгласи, че са установени 500 хиляди пароли и 500 хиляди имейли. „ Това надали може да се впише в термина „ законно” и надали непринудено е предоставено на тази компания. Факт е, че е реализирано нерегламентирано търсене в тази база данни. Тези неща и други, които нямам право да разясня, ни дава съображение да мислим, че има две посоки на активността на компанията. Едното е реализиране на киберрекет, а втората тенденция е, че тези механически благоприятни условия за този киберрекет са употребявани и надградени за реализиране на кибертероризъм”, добави заместник-главният прокурор.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР