По повод Международния ден на музеите Областна администрация – Габрово,

...
По повод Международния ден на музеите Областна администрация – Габрово,
Коментари Харесай

В Габрово организират Регионален форум на музеите и художествените галерии от областта

По мотив Международния ден на музеите Областна администрация – Габрово, в партньорство с Община Дряново и Исторически музей – Дряново, провежда Регионален конгрес на музеите и художествените галерии от региона.

Събитието ще се състои на 19 май, а алегоричен хазаин в първото издание на форума е Община Дряново.
Идеята за форума е предизвикана от поредност срещи на регионалния шеф с представители на разнообразни музеи от региона и нуждата от по-активно съдействие сред тях. „ Много пъти чувах, че е по-лесно да си партнираме с музеи отвън района, в сравнение с с тези от нашите общини “ – разяснява регионалният шеф Ралица Манолова, която счита, че без значение от сферата на активност, от дълго време към този момент е настанало времето, в което би трябвало да сме се научили да работим дружно. „ Само по този начин може да реализираме повече и по-добри резултати, да бъдем по-ефективни, по – забавни и новаторски за потребностите на посетителите. “ – добавя още Манолова. Всъщност това е огромното предизвикателство пред музеите в 21 век – тяхната публика. И както споделя Иглика Мишкова от Националния етнографски музей при Българска академия на науките – „ Това значи, че самият музей би трябвало да се стреми да опознае своята аудитория, да изследва профилите на посетителите си и по какъв начин да работи с тях, да е наясно и с мотивацията на публиката за посещаване в музей. “
За да отговори на потребностите на музеите, да дефинират свои нови задачи и цели е и тематиката на форума – „Работа с нови публики“. Поканени са лекторите Мадлен Янева- ПР на Националния политехнически музей в София, Надя Захариева – Програмен шеф, фондация „ Америка за България “, Станка Желева от фондация „ Изиарт “ и Весела Герчева – Директор „ Програми и изложения “ в Музейко, които ще срещнат участниците с методите за проучване на музейната аудитория в съвремието и новите способи за привличане на гости и работа с деца. Във форума ще вземе присъединяване и Юлияна Градинарска – представител на Министерство на културата, която ще дава отговор на въпроси от страна на шефовете на музеи и специалистите.
В рамките на форума е очакван исторически куиз и визити на музейните експозиции в Дряново.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР