По повод Международния ден на хората с увреждания, по покана

...
По повод Международния ден на хората с увреждания, по покана
Коментари Харесай

Обсъдиха проблеми, с които се сблъскват хората с увреждания в Сливенско

По мотив Международния ден на хората с увреждания, по покана на регионалния шеф Минчо Афузов, се организира работна среща с представители на организациите на инвалидите, слепите, военноинвалидите, диабетиците и онкоболните в Сливен. В нея взеха присъединяване и заместник-областният шеф Антоний Андонов, шефът на Регионалната дирекция за обществено подкрепяне Георги Вишнаров, специалисти от Областна администрация и жители с дейна позиция по отбрана правата на хората с увреждания.

По време на срещата бяха дискутирани някои от най-сериозните проблеми, с които се сблъскват хората с разнообразни физически и ментални дефицити - несъобразената със специфичните им потребности архитектурна среда, неналичието на рампи и асансьори във значими публични здания и държавни институции, сложния достъп до градския и междуселищен превоз, измененията в някои общински наредби, ограничаващи предходни преференции, употребени от хората с увреждания, прекалено дългите периодите за издаване на телкови решения, подозренията за дискриминационно отношение при кандидатстване за свободни работни места и други

Като най-затормозяващи за хората с физически проблеми бяха посочени отсъствието на рампи и скосявания на тротоарите или тяхното погрешно създаване (там, където ги има), създаващо още по-големи рискове за инвалидите с колички, недобре премислените и несъобразени с опциите на хората с увреждания подходи към значими обществени, общински и държавни институции, неналичието на мобилни рампи в рейсовете и нежеланието на водачите да ги спускат при нужда, неработещите или мъчно налични асансьори в здравните заведения и незадоволителните паркоместа за хора с увреждания към тях, както и отстранения звуков сигнал на светофарите, платената такса за влизане с автомобил в гробищните паркове, отпадането на преференцията за прилагане на градския превоз и, несъмнено, разрушените тротоарни и улични настилки, които основават компликации и опасности освен за уязвимите групи, а и за всички жители.

В хода на полемиката бяха направени и съответни оферти за бързо и доста възстановяване на достъпа до обществената среда и услуги за хората с увреждания. Някои от тези оферти към този момент са готови за внасяне в Общинския съвет, други са в развой на подготовка и ще бъдат подадени след консултация с адвокати, а за някои от разпознатите проблеми се чака да бъдат подхванати бързи дейности от страна на общинските управляващи и шефовете на общински сдружения. Очаква се при започване на 2023 година напредъкът да бъде оценен и коментиран на съвещание на Областния съвет за обществена политика и права на хората с увреждания.

" Проблемите са в действителност доста. Някои от тях би трябвало да бъдат решени от страната. За нас обаче е значимо да стартираме с първите верни стъпки. Защото в досегашното държание на някои от локалните институции прозира меко казано индиферентност. Отношението към хората с увреждания е доста прецизен барометър за нашата цивилизованост. Време е да потвърдим, че сме европейски жители - посредством решенията и дейностите, които подхващаме за облекчение живота на тези най-уязвими хора ", разяснява след срещата регионалният шеф Минчо Афузов.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР