По повод днешния празник – Денят на българския лекар приветствия

...
По повод днешния празник – Денят на българския лекар приветствия
Коментари Харесай

Министърът към лекарите: Вие сте богатството на тази държава!

По мотив днешния празник – Денят на българския доктор приветствия насочиха министъра на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров и шефа на НЗОК проф. Петко Салчев.

„ Това е нашият професионален празник, който близо три десетилетия означаваме на 19 октомври. Дължим го на Българския лекарски съюз, който в края на предишния век избра за настойник на медиците Свети Иван Рилски Чудотворец, чиято памет Българската православна черква уважава на същата дата “, споделя министърът.

„ Като един от вас знам какъв брой красиви думи и обещания чухте на този ден през всичките тези години. Знам и какъв брой обезверени оставахте всякога, когато множеството от тях не бяха осъществени. Вместо това, правопропорционално на неизпълнението им, рецензиите и неоправданата експанзия, ориентирани към българските лекари, не престават да нарастват и през днешния ден. Затова, още в първите си дни като длъжностен министър, поех пред вас уговорката да работя за издигането на престижа на лекарското съсловие. Както и различен път съм казвал, вие сте благосъстоянието на тази страна. Много от вас, със своята осведоменост и високи професионални достижения, популяризират България надалеч отвън рамките й и са неизменима част от международния теоретичен хайлайф. Задача на всички, които работим в областта на опазването на здравето, е да задържим този голям експертен капацитет в нашата страна “, акцентира доктор Меджидиев.

„ Заедно с екипа ми си дадохме сметка, че единственият метод, по който можем да го реализираме, е трудът ви да бъде остойностен съгласно заслуженото. Очаквам това да се случи скоро. Вярвам, че по този начин ще върнем вярата ви в системата и ще ви мотивираме да разгърнете опциите си тук. Оптимист съм, че това ще утвърди и респекта към нашата специалност, която изисква изключителна безрезервност, самодисциплина и мъжество. За никого от нас не е загадка, че шестте години в университета са единствено началото. Добрият доктор се учи цялостен живот! Нека си напомним за какво избрахме този път и да концентрираме напъните си в тази посока - да работим в името на здравето и избавения човешки живот. Благодаря на тези от вас, които останаха правилни на тази идея, макар ежедневните компликации и провокации. Сигурен съм, че ще продължим да ги преодоляваме дружно, осигурявайки на българските жители качествени и навременни медицински грижи, каквито по право им се поставят “, добавя още здравният министър.

Председателят на БЛС доктор Маджаров акцентира в приветствието си че през днешния ден почитаме Св. Йоан Рилски – Чудотворец, „ посветил себе си на хората, изцелявал ги от недъзи и затова наименуван небесен покровител на народа ни, определен и за настойник на българските лекари. “

„ Да помагаш на нуждаещия се, да си съпричастен към страданието му, да побеждаваш болката, да даряваш и спасяваш е задача. Медицината не е обучение, което би трябвало да се приключи, тя е дълг и метод на живот. Ето за какво имам вяра, че всички ние, които сме избрали този път, сме го създали с ясното схващане, че се отдаваме на грижите за здравето на хората, макар несгодите, с които се сблъскваме. На този ден желая да благодаря на цялата лекарска колегия, че макар компликациите,  продължавате да отстоявате специалността ни, продължавате да работите настойчиво! Искам да Ви благодаря за човещината, за това че сте избрали за своя специалност призванието да се грижите за живота и здравето на хората. Вярвам, че обществото прави оценка положените старания и отсега нататък, всички ние, ще виждаме все по-често в очите им признателност за стореното положително “, споделя доктор Маджаров. 

„ Скъпи сътрудници, дано Св. Иван Рилски – Чудотворец да Ви пази и закриля! Нека триумфът да Ви съпътства във всяко Ваше начинание, вярата да Ви вдъхва кураж, а вярата да носите постоянно в себе си, с цел да продължавате да се борите с провокациите на живота. Пожелавам Ви здраве и сили! Бъдете уверени и смели в ежедневната си работа, мъдри в решенията, които взимате. Не спирайте да дарявате вяра на тези, които имат потребност от нея! И дано търпението и грижата към хората в никакъв случай да не ни напущат! “, приключва приветствието си ръководителят на Лекарския съюз.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев акцентира, че да бъдеш доктор би трябвало да се учиш цялостен живот и за това не стигат единствено ентусиазмът да се докажеш, само че и  насъбраните с годините професионализъм и опит. „ Да си доктор би трябвало на първо място да обичаш и да уважаваш хората, с цел да им вдъхнеш кураж да одобряват и да понесат болката, както и сили и религия да ги убедиш, че ще я преодолеят. И когато видиш в очите им насладата, че си им оказал помощ и чуеш простичкото „ Благодаря ти, докторе! “, разбираш, че има смисъл да продължиш да лекуваш, макар оправданото от време на време подозрение: „ Има ли смисъл да не преставам? “ Да, има, тъй като медицината е хуманна специалност и изкуство, и когато човек дава любов, получава любов. И в това е тайната на човешкото битие “, споделя той.

„ Неслучайно честваме празника на българския доктор на 19 октомври – денят, когато почитаме паметта на Св. Йоан Рилски – Чудотворец, посветил себе си на хората, изцелявал ги от телесни недъзи и душевни болки и по тази причина приет за „ небесен покровител “ от народа ни. И неслучайно определен за настойник на българските лекари, тъй като да помагаш на нуждаещия се и да си съпричастен към страданието му е задача. Нека я изпълняваме почтено! Бъдете здрави, практикувайте прелестната ни специалност с обич и чест и защитавайте Доброто! То постоянно ще се върне при Вас! “, приключва проф. Салчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР