По повод 60-годишнината на българския композитор и педагог Димитър Нинов

...
По повод 60-годишнината на българския композитор и педагог Димитър Нинов
Коментари Харесай

Радиосимфониците записаха пиеса от Димитър Нинов

По мотив 60-годишнината на българския композитор и възпитател Димитър Нинов Симфоничният оркестър на БНР направи студиен запис на пиесата му " На лов ". Поканата е на диригента Марк Кадин, продуцент е Лилия Николова, а в екипа са още звукорежисьорът Сава Лавсов и звукооператорът Константин Драмалиев.

Д-р Димитър Нинов е роден през 1963 г. В България приключва комбинация в класа на проф. Александър Райчев и доктрина на музиката при проф. Бенцион Елиезер в НМА " Проф. Панчо Владигеров ". В Съединени американски щати се дипломира със компетентност " Композиция " при проф. Ръсел Пинкстън. Сред другите му български и американски професори се открояват Нева Кръстева, Пенчо Стоянов, Иван Хелбаров, Божидар Абрашев, Дороти Пейн, Самуел Дъглас, Джери Къри, Джон Ф. Роджърс и други Нинов е учил още джаз естетика и импровизация с огромния джазов китарист Александър Петков, имал е съвещания с известните джазови педагози Бърт Лигън и Джеф Хелмер.

Сега той преподава доктрина на музиката и солфеж в Тексаския държавен университет в град Сан Маркос. През 2009 година е ръководител на Директорския съвет на Националната асоциация на композиторите в Съединени американски щати..

Нинов е оповестен композитор и теоретик, както и канен преподавател на интернационалните, национални и районни музикални конференции. Негова музика е изпълнявана в Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия. Научната му работа се простира в региона на тоналната естетика и музикалната формa. Публикувал е публикации в интернационалните издания, изнасял е теоретични отчети на интернационалните конференции в Белград, Санкт Петербург, Льовен, Москва и Страсбург. 

Детско-юношеските албуми за пиано на Димитър Нинов, както и други негови клавирни творби, са оповестени от FJH Music Company и Abundant Silence Publishing, а пиесата му за цигулка и пиано „ Молитвата на самотния човек “ е включена в серията от дискове „ Made in the Americas “. Клавирната му пиеса за деца „ Позлатени листа “ е включена в шестия том на „ Фестивалната сбирка “ на FJH Music Company, където Нинов се оказва в компанията на композитори като Барток, Вила-Лобос, Кабалевски, Мартину и други

Димитър Нинов описа за концепцията, основаването и записа на пиесата " На лов " в предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт ". 

Чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР