По повод 17 май - Световен ден за борба с

...
По повод 17 май - Световен ден за борба с
Коментари Харесай

В 12 града от 17 май ще се измерва кръвното налягане на хората

По мотив 17 май - Световен ден за битка с хипертонията , стартира самодейността „ Май месец за мерене “ на Международната лига по хипертония. В България тя ще се организира за 15-а поредна година. Това е най-голямата световна здравна самодейност, която има за цел да увеличи публичната информираност за потребността от инспекция и надзор на кръвното налягане . Това оповестяват от БЧК.
 Сърдечносъдовите болести остават водещата причина за гибел в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е сред 30 и 45%. В България сърдечносъдовите болести заемат първо място като причина за гибел и инвалидизация.

По данни на Национален статистически институт - извършено европейско здравно изследване за интервала 2008-2017 година, заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е към 30%. Наблюдава се общо повишаване на случаите , регистрирани с хипертония, и увеличение на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст - 45-65 година, т.е. подмладяване на заболяването.

Изследванията демонстрират и увеличение на % на регистрирани пациенти с предсърдно мъждене . Това е най-честата аритмия в резултат на високо кръвно налягане, която покачва риска от мозъчен инсулт 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушавания, учестява и утежнява сърдечната непълнота.

Всичко  това  се  дължи  главно  на  обстоятелството,  че  повечето  хора  с  артериална  хипертония  не  се лекуват,   което  се  обяснява  с  ниските  нива  на  информираност  и  липсата  на  регулярно измерване  на  кръвното  налягане. Причините за  високото  кръвно  налягане са  свързани и  със свръхтеглото, прекален банкет на алкохол и сол с храната, както и незадоволителна физическа интензивност.

За 15-ти следващ път в страната ще се организира национална здравна акция по самодейност на Българската лига по хипертония. Кампанията ще означи Световния ден на хипертонията и ще премине под надпис „ Измерване, което избавя живот. Твоя. “ БЧК поддържа акцията. 
През май и юни тази година в 12 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Русе, Добрич и Ботевград, са планувани общо 15 местоположения за премерване на кръвно налягане на хората.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР