По покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария

...
По покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария
Коментари Харесай

България и Естония ще си сътрудничат в сферата на дигитализацията и новите технологии

По покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, на публично посещаване в София бе министърът на външните работи на Република Естония Маргус Цахкна.

Двамата министри разискаха необятен кръг двустранни въпроси от съвместен интерес и настоящи тематики от интернационалния дневен ред.  Ключови измежду тях бяха опциите за задълбочаване на съдействието в областта на вложенията, нововъведенията и новите технологии, дигитализацията, кибер-сигурността и зелената сила, оповестяват от Външно министерство.

„ България високо цени отличните ни двустранни връзки с Естония. Естония за  нас е другар и сътрудник. Като страни-членки на Европейски Съюз и съдружници в НАТО споделяме общи полезности и  визия за бъдещето. Обединихме се към нуждата от продължение на поддръжката за Украйна, подсилване на качествата на НАТО, значимостта на сигурността на Черно море, зеления преход и устойчивостта, продължаването на поддръжката ни за политиката на разширение на Европейски Съюз “, сподели вицепремиерът Мария Габриел след срещата.
Тя благодари за поддръжката на Естония за участието на България в Шенген, в това число за унищожаване на сухопътния граничен надзор, както и за поддръжката за присъединение на страната ни към еврозоната и Организацията за икономическо съдействие и развиване. „ Знаете, това са основни  външно-политически цели за България, по които интензивно работим “, разяснява Габриел.

Вицепремиерът уточни, че срещата е добра опция за усилване на съдействието в редица основни сфери, измежду които открои дигитализацията и електронното ръководство. Тя заяви, че е бил разискван интересът  на естонски компании за капиталово наличие в България в области, свързани с новите технологии и нововъведенията. Договорен е продан на бизнес делегации, които дружно да разпознават стратегически области за усилване на партньорството.

„ За нас Естония е цифров първенец на Европа. България има  упоритост да бъде районен иновационен водач. Сигурна съм, че дружно можем да направим  по този начин, че съдействието сред двете страни да носи още повече изгоди за жителите и да направи обществените услуги още по-ефикасни “, сподели вицепремиерът Габриел.

„ Искаме да работим дружно, с цел да отговорим на провокациите – климат, нововъведения, научни технологии и енергийна диверсификация, за суверенитета на Европа “, сподели от своя страна министър Цахкна.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР