По покана на Асоциацията на българите от Търговище Заедно“ вицепрезидентът

...
По покана на Асоциацията на българите от Търговище Заедно“ вицепрезидентът
Коментари Харесай

Вицепрезидентът отбеляза с българската общност в румънския град Търговище традиционния празник Тудорица

По покана на Асоциацията на българите от Търговище „ Заедно “ вицепрезидентът беше посетител в румънския град на обичайния празник Тудорица – Конски Великден. Българският бит е част от културното завещание на малцинствата в Румъния, оповестиха от пресцентъра на президента.

 В празника в Търговище се включиха представители на българската общественост от Търговище, Бълени, Извоареле, Винга, където вицепрезидентът беше на посещаване преди две години.

В окръг Дъмбовица, където се намира Търговище, първите 57 български семейства се заселват преди 172 години. благодари на българската общественост, че близо два века съхранява българската еднаквост, българските просвета и обичаи, и в същото време е неразделна и уважавана част от локалната общественост.

По-рано на среща с представители на локалната власт вицепрезидентът благодари за политиката към малцинствата в Румъния, която дава благоприятни условия за предпазване на тяхната еднаквост. „ Румъния е образец за отношението към другите етнически общности. Това е осъзната политика, а освен изискване за европейско участие. Една страна е по-богата с многообразието на своите общности “, уточни Йотова. Българското национално малцинство в Румъния е показано от собствен народен представител в Народното събрание – Георги Наков.

Няма друга общественост като българската, която по този начин добре да пази своите обичаи. Нейните празници са празници на цялата общественост в Търговище, увериха вицепрезидента представителите на локалната власт. На срещата бяха разисквани вероятностите пред развиването на българската общественост, главната от които е проучването на български език. Тема на диалога бяха и положителните двустранни връзки сред България и Румъния в подтекста на подписаната преди година декларация сред президентите и Клаус Йоханис за стратегическо партньорство. открои смисъла на плана сред България, Румъния и Гърция за построяването на транспортен кулоар, свързващ трите страни.

На срещата  беше изразена вяра за пълноправно участие на двете страни в Шенген. Вицепрезидентът уточни дългия път, който извървяха дружно България и Румъния към участие в Европейския съюз, както и по-късно за отпадането на мониторинга над двете страни. „ Заедно продължаваме и напред до постигането на пълноправно участие в Шенгенското пространство. България и Румъния са поръчител за стабилността и залог за развиването на целия Европейски съюз “, посочи тя.

Вицепрезидентът се срещна и с Негово Високопреосвещенство отец Нифон – архиепископ на Търговище, почетен митрополит и патриаршески екзарх. Отец Нифон изрече своите съболезнования към българския народ за загубата на Негово Светейшество Патриарх Български и Митрополит Софийски Неофит.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР