По пътя към Еврозоната България трябва да продължи с изпреварващия

...
По пътя към Еврозоната България трябва да продължи с изпреварващия
Коментари Харесай

Гуверньорът на БНБ: За еврозоната трябва да запазим стабилността на публичните финанси

По пътя към Еврозоната България би трябвало да продължи с изпреварващия растеж на стопанската система и да резервира стабилността на обществените финанси. Това сподели по време на 12-та среща на бизнеса с държавното управление Димитър Радев, шеф на Българска народна банка.

"Трябва да продължим с поддържането на изпреварващ стопански напредък при дисциплина на обществените финанси дружно с измененията, които се правят на пазара на труда. Това ще е отговорът за влизането в еврозоната. Ние имаме този необходим изпреварващ стопански напредък и уравновесена фискална политика. Задачата на политиците в Българя е да убедят западната аудитория, че в България институциите работят добре. Малко се знае да вземем за пример, че имаме постоянен паричен режим и възможното влизане в ERM II ще стане при закрепен валутен курс. Няма изказване от ЕЦБ и Българска народна банка за влизане в еврозоната, само че когато чуете от тях изказване, това ще значи, че има пробив на политическия фронт “, съобщи Радев.

Гуверньорът сподели също, че би трябвало да се предпазим от всички тези дейности, които ще подкопаят линията на стопански напредък и постоянни финанси.

"Състоянието на банковата система е положително, финансовата адекватност е над 22%, ликвидността – 39%, а облагата за предходната година е над 1,2 милиарда лв., а кредитната интензивност се усилва с над 4,8% на годишна база, а неприятните заеми са паднали под 11 на 100 при 14% през 2014 година ", посочи Димитър Радев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР