По отношение на цените, септември се очаква да бъде зловещо

...
По отношение на цените, септември се очаква да бъде зловещо
Коментари Харесай

България ще преживее зимата, но на каква цена?

По отношение на цените, септември се чака да бъде злокобно сериозен месец за " Булгаргаз ". Причините за това са няколко. На първо място - газовата връзка с Гърция ще проработи едвам при започване на октомври. Докато това стане факт, държавното сдружение би трябвало да води договаряния с десетки компании от Балканския район, Близкия Изток, Европа, Африка и Северна Америка. Както и с частни газови компании у нас. И няма по какъв начин да е другояче, откакто държавният ни газов оператор не е обезпечил задоволително синьо гориво, с цел да покрие поръчките през чукащия към този момент на вратата ни есенно-зимен сезон.

Ако „ Булгаргаз “ не успее да достави нужните количества природен газ до предприятията, с които има подписани контракти, предстои на съществени наказания. За сходно развиване на нещата към този момент никой не приказва, само че това нищо не значи. В смисъл подобен, че казусът става все по-актуален и все по-тежък. Очевидно за какво - финансовото положение на държавния монополист така и така си е тежко, а стигне ли се до наказания и неустойки по неизпълнени контракти, като нищо единственият ни публичен снабдител на природен газ може да изпадне в ликвидна рецесия, а по-късно и в неплатежоспособност.

Ако се абстрахираме от обективните аргументи, познати като пандемия, война, световна рецесия и инфлация, за страховете ни има още една неподлежаща на никакви подозрения причина от индивидуален темперамент: недалновидната политика на " Булгаргаз ", поради която ЕАД-то

н е е подписало нито един нов дълготраен контракт

за доставка на природен газ. Причина, поради която досегашното управление на сдружението бе уволнено от служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Новите шефове, отпред с Деница Златева, имат тежката задача освен да намерят незабавно големи количества газ за идния есенно-зимен сезон, само че и да ги докарат до България. Условията обаче са неуместни - сложни (даже съвсем невъзможни) договаряния с „ Газпром “ и липса на свободни слотове по комшийските LNG терминали за полутечен природен газ. " Това, което ние ще създадем като сдружение, е да участваме на годишния търг през октомври за слотове за 2023, з а да може да осигурим опцията за разтоварване и за регазификация, след което ще поканим и компании снабдители на природен газ да изберем и да сключим контракт до края на 2023 " , съобщи Златева неотдавна пред Българска национална телевизия.

Тя напомни, че за 2024 година ще бъде взето решение на Министерски съвет за увеличение на потенциала на строящия се LNG терминал в Александруполис. Тоест - към... 10 танкера. 

Светлина в тунела обаче има и най-близката " блика " откъм газопровода Комотини - Стара Загора, чиито потенциал ще ни обезпечи към една от годишното ползване на в страната. Останалите две трети са въпрос на договаряния, главно от страна на „ Булгаргаз “.  

Казусът „ Газпром “

В българското общество се води дискусия дали би трябвало да се договаря с несигурна компания като кремълската бухалка „ Газпром “. Колкото и да е неприятно за всички прозападно насочени българи, обстановката е „ право куме в очи “ и това трябваше от дълго време да е ясно.

Според специалистите и бизнеса, договарянията с съветския колос за възстановяне на доставките - би трябвало да бъдат обновени. Това е и най-реалистичният вид за застраховане на газовите доставки през зимата. А дали ще бъдат обезпечени изцяло, зависи от волята на руснаците. Все отново постоянно компанията може да реши „ планово “ да спре някоя тръба за ремонт, в средата на януари да вземем за пример. България към този момент е преживявала газова рецесия в средата на зимата, тъй че... мениджмънтът на „ Булгаргаз “, БЕХ и Министерство на енергетиката имаха четири месеца да се приготви за газовия прелом. Тези месеци бяха прахосани в разногласия какъв брой дължи " Топлофикация София " на държавния оператор и най-малко досега не е ясно за какво нито една упраляваща политическа мощ не е в положение да вкара общинския разсипник в правия път.

„ Газпром “ сега също не демонстрира необикновен интерес да ни доставя газ, а Европа няма да поддържа страната ни в този преговорен развой. Особено в миг, в който Русия нанася още удари върху сериозна енергийна инфраструктура на Украйна. Но, щом сме натикани в ъгъла и нямаме други варианти, очевидно ще би трябвало да пращаме държавна делегация и до Москва. Нищо че вероятността за триумф е повече от съмнителна...

Актуалният контракт изтича в края на тази година, и кабинетът Петков изрично отхвърли да приказва за продължаването му. Това усложнява още повече тежкия преговорен развой, който „ Булгаргаз “ може да чака. Именно в този развой ще стане ясно дали в действителност проблем с превалутирането от евро в рубли е повода „ Газпром “ да спре газа за България в края на април. Според няколко разнообразни специалисти това бе единствено формален аргумент, който не се извършва при договорите с други страни.

Пример за брилянтно осъществяване на договорите, в изискванията на енергийна рецесия и война в Украйна, са Австрия и Унгария, който сега нямат недоволства. Франция и Германия обаче те първа усещат съветския газов ботуш, откакто „ Газпром “ ще спре доставките за Париж от този месец. Добрата вест там е, че страната не е напълно подвластна от тези доставки. В Германия пък ще се форсира драмата към Северен поток 1, в комбиниране с механически проблеми, аргументирани от съветска страна.  

От думите на Златева стана ясно, че служебното държавно управление към момента чака отговор от “Газпром ” по настояването за възобновяване на спрените доставки и приемане на количествата разсрочено.  И сега „ Булгаргаз “ продължава всеки ден да желае количествата, които " Газпром " ни дължи. Най-вероятно обаче ще се стигне до интернационален арбитраж, който да реши по какъв начин е изпълняван контракта до момента и кой по кое време е стъпил изкривено за първи път.

Дали и на дребния консуматор България ще му се отвори парашута, към този момент не е ясно. Факт обаче е, че преди години Москва непринудено понижи с 45% цената на синьото гориво за страната ни. И тогавашното държавно управление на Бойко Борисов, несъмнено. В момента сполучливи диалози с Кремъл има Анкара, до момента в който Атина се стяга за „ врътване на кранчето “, без значение от обстоятелството, че извършва изискванията и заплаща съветския природен газ с рубли.

Остава и един различен вид, който още веднъж е политически мощно привързан. И той е за доставки на полутечен природен газ след политическа интервенция. Именно посредством задължения на Съединени американски щати и Турция, през получихме синьо гориво посредством турски регазификационен терминал и мрежата на „ Боташ “. Това стана единствено поради положителната воля на Вашингтон и Анкара, тъй като ние към момента нямаме газови съглашения и с комшиите, и с Големия бял брат оттатък Атлантика.

Така страната ни изпада още веднъж в забавна взаимозависимост. От едната страна са прищевките на „ Газпром “, от другата страна са благословиите на Анкара и Вашингтон, а от третата - битката за увеличение на доставките от Азербайджан и суаповите покупко-продажби с Гърция... продължава. Въпрос на време е България да прозре, че азербайджанското гориво не е тъкмо от Баку и Шах Дениз, само че най-малко цените му към момента са от преди едно десетилетие.

" Водим договаряния с редица компании. Идеята е да осигурим 130-150% от нужното количество газ. Преговоряме с “Шел ”, “Тотал Енерджи ”, “Шанийр ”, турски компании и с Азарбайджан ", сподели през седмицата и енергийният министър Росен Христов. Именно от триумфът на тези договаряния ще стане ясно и на каква основа ще стъпи възможното постоянно държавно управление, " назначено " от 48-ото Народно заседание. За страдание обаче даже в състава му да влязат единствено ангели, казусът с високите газови цени и висящите на косъм доставки през зимата никой няма по какъв начин да бъде решен. Просто такава магическа пръчка не съществува...

Пламен Симеонов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР