По отношение на Република Северна Македония - очаквам правителството да

...
По отношение на Република Северна Македония - очаквам правителството да
Коментари Харесай

Румен Радев: Отклонение от българските национални интереси ще предизвика поредната политическа криза

" По отношение на Република Северна Македония - чакам държавното управление да се придържа към декларацията на Народно събрание, към постигнатия консенсус на КСНС и към волята на българите откритите въпроси сред нашите страни да бъдат решение преди началото на договарянията за участие в Европейски Съюз ", това сподели президентът Румен Радев.

Всяко отклоняване на държавното управление от българските национални ползи ще провокира следващата политическа рецесия у нас, сподели още президентът.

" Искам да прикани външнополитическите съветници на премиера никога да не квалифицират македонските българи като малцинства. Това не подхожда на действителността и може да катализира съществени проблеми в нашите двустранни отношение и да взриви целия развой на европейска интеграция на Северна Македония ", сподели още Румен Радев.

Държавният глава разяснява и дипломатическите кавги ни с Русия, като съобщи, че държанието на Елеонора Митрофанова от дълго време е прекрачило допустимите правила на дипломатическата активност.

" Но всички, които приканват за нейното изпъждане, би трябвало да отговорят на някои въпроси. Ще стане ли по-безопасно извеждането на нашите моряци от рисковите зони? Какви са вероятностите и другите възможности за доставка на енергоносители в непосредствен и средносрочен проект? Затова желая да се обърна към всички дипломатически представители на непознати страни и да ги прикани да извършват отговорностите си в обсега на техните пълномощия ", добави президентът.

Радев съобщи, че според закона за НСО самодейността за назначение и освобождение принадлежи на президента, а не на държавното управление.

" Изобщо отправеното към мен искане и претекстове са повърхностни и несъстоятелни ", сподели още Радев по отношение на настояването на Министерски съвет началникът на службата да бъде освободен.

И съобщи, че опитите да бъдат политизирани службите не е в полза на сигурността.

Въпреки това президентът разказа връзките си с премиера Кирил Петков като естествени и градивни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР