По отношение на политическите компоненти в промяната на Конституцията наблюдаваме

...
По отношение на политическите компоненти в промяната на Конституцията наблюдаваме
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: С промените в Конституцията парламентът концентрира много правомощия

По отношение на политическите съставни елементи в смяната на Конституцията следим нещо, което аз бих могла да нарека хелиоцентризъм т.е. прекомерно доста се концентрират пълномощия в Народното събрание. Това съобщи в " Денят стартира " на Българска национална телевизия доцент Наталия Киселова - учител по конституционно право.
Според нея парламентаризмът се връща когато е налице непрекъсната връзка сред държавното управление и Народното събрание.

„ Всички споделят да се върне парламентарното ръководство. Даже през вчерашния ден слушах в едно предаване на Българска национална телевизия по какъв начин щом президентът е сезирал Конституционен съд опозицията няма смисъл да го прави. Напротив. Когато приказваме за парламентарно ръководство това не е ръководство на Народното събрание. Това е посредством Народното събрание ", безапелационна е доцент Киселова.

По думите й, когато държавното управление не желае да поеме отговорност по избрани въпроси, то ги трансферира на Народното събрание.
" Не би трябвало да привикваш министрите по авансово заложени въпроси, които са селектирани от чиновниците в Народното събрание. За това е толкоз значимо кой ще бъде ръководител на Народното събрание, тъй като той споделя " да " - този въпрос отива, " не " - този не дава отговор на условията на правилника ", разяснява доцент Наталия Киселова
Предстои Конституционният съд да се произнесе. Доц. Киселова сложи двата акцента, върху които той ще работи.
-    дали избрани промени, които са направени, са в компетентността на Народно събрание или е трябвало да ги извърши Великото национално заседание
-    дали са нарушени правила.
Преподавателят по конституционно право изрази мнението, че в този момент има доста ослепителен политически миг с избора на конституционните съдии, съгласно направени ремонти в Конституцията.
" Заявките са за доста ярки политически фигури ", безапелационна е тя.
От изключителна значимост съгласно нея е да се види дали по време на избор на конституционни съдии ще има гласност и неприкритост.
" Дали ще позволен да има задаване на въпроси към претендент конституционниите съдии. По този метод те сами ще покажат дали настояването на президента е основателно ", заключи тя.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР