По описа на Върховния касационен съд няма образувано наказателно производство

...
По описа на Върховния касационен съд няма образувано наказателно производство
Коментари Харесай

Върховният съд не е чел присъдите, които Гешев обяви по делото за атентата в Сарафово

По разказа на Върховния касационен съд няма формирано наказателно произвеждане и не е постановявано решение по делото за осъществения през 2012 година атентат на летище " Сарафово ". Това оповестяват публично от Върховен касационен съд с доживотни присъди за двамата съучастници Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан. Гешев заяви и че са почетени гражданските искове на наследниците на починалите и на потърпевшите при атентата.

Днес от Върховния касационен съд, който е последна инстанция по делото, показва, че в съда няма формирано наказателно произвеждане, не са провеждани съвещания и не е постановявано решение по делото за атентата на летище " Сарафово ".

Единственото изговаряне на Върховния касационен съд, засягащо делото за терористичния акт на летище " Сарафово ", е предписание от 12 юли 2022 година на ръководителя на Първо наказателно поделение на Върховен касационен съд. С него е отказано формиране на касационно произвеждане заради неизправност на постъпилата касационна тъжба от юрист Жанет Желязкова, която е длъжностен бранител на Хасан Ел Хадж Хасан. Жалбата на отбраната е против решението от 13 април 2022 година на Апелативния профилиран углавен съд, който постановява доживотни присъди.

Делото е върнато на апелативния спецсъд за осъществяване на дадените инструкции.

В разпореждането се показва: " Пропуснато е реализирането на наложителната предварителна активност по инспекция за допустимост и прецизност по член 351, алинея 5 от Наказателно-процесуален кодекс, посредством която се открива опцията сезиращият документ да провокира касационен надзор. Съдията от въззивния съд следва да упражни пълномощието си по член 351, алинея 5, т. 1 вр. алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс и да даде 7-дневен период на адв. Желязкова, в който наличието на касационната тъжба да бъде приведено в сходство с условията на процесуалния закон, като категорично укаже на служебния бранител, че в случай че това не бъде сторено, жалбата ще бъде върната. При даване на допълнение в период, същото следва да бъде съответно управлявано до останалите страни в производството, след което делото да бъде изпратено назад на Върховен касационен съд ", оповестяват от Върховен касационен съд.

След разпореждането на ръководителя на Първо наказателно поделение делото не се е прибирало във Върховния касационен съд. Междувременно обаче апелативните спецсъдилища и прокуратури бяха закрити.

На 18 юли 2012 година на паркинга на летище " Сарафово " беше взривен рейс с израелски туристи. Близо 40 души бяха ранени, а водачът на рейса и петима израелски жители, както и причинителят на атентата, починаха.

Две следващи правосъдни инстанции, които са разглеждали делото за атентата в " Сарафово ", прочетоха присъди " пожизнен затвор без право на подмяна " - най-тежката, планувана от българското законодателство. Двамата подъсидими обаче не са били изправяни пред съд и наказванията надали ще бъдат изпълнени, защото в продължение на 11 години Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан се укриват.

Прекият причинител на атентата - алжирският жител Мохамед Хасан ел Хюсейни, почина при гърмежа на 18 юли 2012 година Обвинителният акт, a магистратите направиха неколкократни, само че безуспешни опити да стартират процеса. Причината делото да не може да тръгне в продължение на месеци бе нередовно приканване на част от потърпевшите израелски жители или неявяване на някои от бранителите.

През септември 2020 година профилираният углавен съд, които през лятото на предходната година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР