По обяд се очаква блокада на международния път София-Бургас. Причина

...
По обяд се очаква блокада на международния път София-Бургас. Причина
Коментари Харесай

Протест срещу кариера блокира пътя София-Бургас край Николаево по обяд

По обяд се чака обсада на интернационалния път София-Бургас . Причина за упования митинг е позволение да бъде построена кариера за варовик и доломит , осведоми bTV. Разрешeнието за градеж на кариера е издадено от Министерството на енергетиката.

От 11 часа протестиращите се готвят да блокират за малко Подбалканския път край град Николаево , заяви БНР. Концесията, извоювана от пловдивска компания, е за 25 години.

Концесията планува основаването на кариера в местността " Кереч Търла ", ситуирана в землището на селата Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви.

За добива на варовик и доломит се планува копаене на 60 м, което ще засегне и изворите, които доставят с вода локалните обитаеми места. От изкопните действия билото на планината ще бъде снето с над 100 м. Проходът Хаин Боаз е по-плитък от 60 м, прецизираха локалните.

Ще бъде изсечена близа 800 дка горска растителност , сподели кметът на село Едрево Динко Дедев.

На 300 м (от бъдещата кариера) са изворите с питейна вода на хората , сподели Дедев. Той не схваща по какъв начин е предходна процедурата по оценка на въздействието върху околната среда и водите (ОВОС).

Имат координиране с ВиК, сподели той и посочи, че за водните извори дава отговор басейнова дирекция Пловдив. И в този момент имаме проблем с водата. Нямаме друга опция за водата. Нямаме помпажна вода, нашата вода е изворна , добави кметът.

Ако тази кариера бъде построена, ще има внезапна смяна на климата . Земеделските култури ще бъдат наранени, ще се промени метода на гледане. Това ще се отрази на популацията.

Местните поданици упорстват за мораториум върху разрешителното за активността на кариерата и за нова оценка на въздействието върху околната среда, в която да бъде отразена и тяхната позиция.

Преди 4 години след митинги на жителите от района планът за кариера бе краткотрайно спрян.

Димко Дедев недоумява по какъв начин е получено единодушие на писмо от Регионалната дирекция по горите - има отвод на селата, всички хора в селата са срещу построяването на кариера.

В запитването до Министерство на околната среда и водите Ивелина Василева (бивш екоминистър във второто държавно управление на Бойко Борисов) е подписала, че не се чака влияние върху водите, не се чака утежняване на въздуха и че в региона няма други обекти. Това опонира на истината - в село братя Кунчеви има друга кариера . Това е кариера, това не повсеместен магазин, разяснява Дедев.

Ако се стигне до нейното създаване, това ще е втората кариера в района.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР