По-ниската 9% ставка ДДС за всички сектори, свързани с туризма,

...
По-ниската 9% ставка ДДС за всички сектори, свързани с туризма,
Коментари Харесай

Балтова призова за 9% ДДС и през 2022 г. за заведения и туроператори

По-ниската 9% ставка Данък добавена стойност за всички браншове, свързани с туризма, би трябвало да се ползва до края на 2022 година За това прикани служебният министър на туризма Стела Балтова по време на чуване в Народното събрание за положението на бранша.

Припомняма, че през предходната година поради коронакризата налогът бе понижен краткотрайно до края на 2021 година за рестораньорския бизнес, както и за турпораторите. Така тези услуги се изравниха с облагането на хотелските нощувки, които от край време са с 9% Данък добавена стойност.

Служебният министър на туризма прикани също по този начин депутатите от 46-ия парламент незабавно да одобрят актуализация на бюджета за тази година. Така ще се даде опция мярката за опазване на заетостта 60/40 да бъде продължена до края на годината (в настоящия бюджет парите са тази мярка са разчетени до август включително). С актуализация на бюджета ще се разпише и финансирането по мярката 80/0, при която страната покрива 80% разноските за работодателите за заплати и осигуровки при положение на ново затваряне на бизнеси,като от тази мярка ще може да се възползват и самоосигуряващи се. За хотелите с заведения за хранене, които имат отчасти затваряне, ще може да се комбинират двете схеми, уточни Балтова.

По думите й от актуализацията ва бюджета зависела и безвъзмездната финансова помощ за екскурзоводите като самонаети лица въз основата на най-малък средномесечен приход от 2019 година „ Ще има и ограничения за покриване на оперативни разноски на база % върху сумата на спада от средномесечните доходи от 2020 към 2019 година Така ще се компенсират и сезонните бизнеси ", сподели министърът.

Балтова уточни, че поддържа желаната от туроператорите 35 евро дотация и за всеки доведен с автобусен транспорт задграничен екскурзиант, само че към този момент решението е единствено за самолетните туристи.

„ В мандата на служебния кабинет се дефинираха първите карантинни хотели в " Албена " и в Несебър. В момента сме в развой на договаряне на такива места, в това число и в София, поради прогнозите за развиването на епидемиологичната конюнктура ". Това още сподели министърът на туризма Стела Балтова по време на чуването й в Народното събрание.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР