По никакъв начин министърът на финансите Асен Василев не е

...
По никакъв начин министърът на финансите Асен Василев не е
Коментари Харесай

Министърът на финансите не е предлагал ограничаване на избирателни права


По никакъв метод министърът на финансите Асен Василев не е предложил да се ограничи правото на глас на българите, които обитават непрекъснато в чужбина и не заплащат своите налози и осигуровки в България.

Това се споделя в известие на Министерство на финансите във връзка медийни запитвания по отношение на съвещанието на Министерския съвет на 19 май. Публикуването на стенограмата на Министерски съвет стана причина за голям брой спецулации какво тъкмо разискват министрите за организацията на изборите за Народно заседание на 11 юли.

„ В рамките на съвещанието на Министерския съвет е подложен казусът за съществуването на така наречен „ мъртви души “ в изборните описи. В тази връзка министърът на финансите Асен Василев е сложил два въпроса за разискване:

1. Как може български жители, които не имат годни български документи за идентичност – персонална карта, интернационален паспорт и други да упражнят правото си на глас? И в случай че не може, би трябвало ли те да попадат в изборните описи в България?

2. Да се обмисли дали български жители, които публично са заявили, че имат непрекъснат адрес в чужбина, да се извадят от изборните описи по адрес на местоживеене в България, като в това време запазят правото си да гласоподават в чужбина или в България по досегашния ред за гласоподаване по сегашен адрес?

Министър Василев слага тези два въпроса за разискване, с цел да стартира спор по тяхното решение в бъдеще, в това число посредством промени в нормативната уредба и изборното законодателство, без да нарушава конституционното право на всеки български жител на глас, без значение дали непрекъснатото му престояване е в страната или в чужбина.

В рамките на своите пълномощия министърът на финансите показва, че би могло да се обмисли даване на съответните служби на наличните в Националната организация за приходите масиви с данни на българските жители, които са заявили, че са с трайно престояване в чужбина и са избрали да се обезпечават в друга страна, с цел да могат те да бъдат извадени от изборните описи по адрес в България.

По никакъв метод министър Василев не е предложил да се ограничи правото на глас на българите, които обитават непрекъснато в чужбина и не заплащат своите налози и осигуровки в България “, оповестиха от МФ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР