По-нататъшното развитие на изкуствения интелект може да доведе до по-малко

...
По-нататъшното развитие на изкуствения интелект може да доведе до по-малко
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: AI може да намали броя на работните места

По-нататъшното развиване на изкуствения разсъдък може да докара до по-малко работни места, както и до увеличение на неравенството в света. Това сподели ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в на уеб страницата на финансовата институция.

„ AI ще повлияе на съвсем 40% от работните места по света, заменяйки някои и допълвайки други. Нуждаем се от образован баланс на политиките, с цел да оползотворим неговия капацитет. Ние сме на прага на софтуерна гражданска война, която може да увеличи продуктивността, да форсира световния стопански напредък и да увеличи приходите в международен мащаб.То обаче може да докара и до загуба на работни места и увеличение на неравенството “, акцентира Георгиева.

Според нея въздействието на развиването на AI върху световната стопанска система е „ мъчно за прогнозиране “, тъй като ще се случи по „ доста комплициран метод “.

„ Констатациите са поразителни: съвсем 40% от световната претовареност е наранена от AI “, добави ръководителят на фонда. С въздействието на AI върху висококвалифицираните работни места, продължи Георгиева. „ Напредналите стопански системи са изправени пред по-големи опасности, както и по-големи благоприятни условия спрямо нововъзникващите пазари и разрастващите се стопански системи. ”

Фондът пресмята, че „ въздействието върху приходите от труд ще зависи значително от степента, в която AI оказва помощ на служащите с високи приходи “.

" Ако AI доста усъвършенства работното натоварване на служащите с по-високи приходи, това може да докара до непропорционално нарастване на техните приходи от труд. В допълнение, облагите в продуктивността в фирмите, които ползват AI, евентуално ще доведат до по-висока възвръщаемост на капитала, което също би могло да се възползва по-високо -работници с приходи “, означи още Георгиева.

Подобна обстановка, добави тя, „ може да усили неравенството “ в света.

„ В множеството сюжети изкуственият разсъдък евентуално ще утежни общото неравноправие, което е тревожна наклонност, която политиците би трябвало да предотвратят, с цел да попречат на технологията да усили в допълнение общественото напрежение “, сподели Георгиева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР