По настояване на главния прокурор Сотир Цацаров само Националната следствена

...
По настояване на главния прокурор Сотир Цацаров само Националната следствена
Коментари Харесай

Разследвания за безстопанственост в нови 28 болници

По гледище на основния прокурор Сотир Цацаров единствено Националната следствена работа и Софийската градска прокуратура ще могат да проверяват държавните лечебни заведения

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Държавните лечебни заведения въпреки всичко ще получават спомагателни бонуси, без значение от задълженията

Здравният зам.-министър Жени Начева даде обещание да уточняват в допълнение финансовия стандарт за ръководство на клиниките
22 апр 2018
Новата здравна карта планува с 6000 болнични кревати по-малко

Документът е признат от националната комисия и утвърден от здравния министър
17 апр 2018 Върховната касационна прокуратура образува досъдебни производства за занемареност против шефовете на нови 13 лечебни заведения с мажоритарно държавно присъединяване. През месец март обвиняването стартира каузи против седем клиники, сред които и " Пирогов ". В новите интензивности на прокуратурата влиза и следствието на подписани контракти в 15 други клиники, което ще завърши в двумесечен период и съществува възможност и там да бъдат повдигнати обвинявания за занемареност. Така половината от държавните клиники или такива със смесено държавно и общинско присъединяване сега са обект на следствие от обвиняването.

Главният прокурор Сотир Цацаров разгласи, че обект на инспекция са всички сключвани контракти и огромна част от тях са били факт, преди сегашните управления на лечебните заведения да бъдат назначени. Той означи, че " става дума за незаконна активност, която се проверява и която няма отношение към хората, които в този момент ръководят тези лечебни заведения. Нека не свързваме следствията с съответните имена на хората, които ръководят лечебните заведения. "

Повечето разследвани шефове са назначени при държавните управления на ГЕРБ. Има и някои изключения – членът на здравната комисия и народен представител от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов да вземем за пример беше шеф на Националната хематологична болница, преди да влезе в Народното събрание, а клиниката също е разследвана за интервала на неговото ръководство. Директорите на държавни лечебни заведения се назначават от здравния министър, а във всяка от 65-те държавни лечебни заведения има ръб с най-малко един член от квотата на страната в него. При тези следствия обаче главната тежест за посочените от прокуратурата неизгодни контракти пада единствено върху шефовете на лечебни заведения.

Разследване, траяло половин година

Прегледът на подписаните контракти, предоставени публични поръчки и договори с частни клиники и снабдители беше едно от първите дейности на новия здравен министър Кирил Ананиев. Той изиска за това подпомагане от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, които иззеха 329 контракта и започнаха обзор.

Тогава главните обвинявания към болничните шефове бяха, че са позволили съществуването на неизгодни контракти с частни лечебни заведения, които се намират на територията на държавната – така наречен контракти " болница в болница ".

В края на март стартира досъдебното произвеждане против първите седем държавни клиники. Сега, видно, то продължава. Сред новите лечебни заведения, чиито управления очевидно са сключили неизгодни контракти, са Пета градска болница – София, за интервала от 2016 година досега, " УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ ", София – за същия интервал, СБАЛО " Проф. Бойчо Бойчев " - в интервала от 26.01.2012 година до сегашния момент; " УМБАЛ " Света Анна – София " АД – в интервала 14.12.2010 година до момента; Специализираната болница за лекуване на хематологични болести и Националната кардиологична болница, както и регионалните лечебни заведения във Видин, Разград, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен.

Сред клиниките, в които ще се прави спомагателна инспекция на договорите, са УМБАЛ " Св. Иван Рилски ", Първа градска болница – София, акушерогинекологичните лечебни заведения в София – " Майчин дом ", " Шейново " и " Св. София " и други

От прокуратурата оповестяват, че следствията на лечебните заведения в Ловеч и Враца не престават.

Обратно в здравното министерство

Пред публицисти основният прокурор разяснява, че всички тези следствия демонстрират последици и закононарушения, само че те не могат да бъдат решение на казуса с ръководството на държавните лечебни заведения.
" Решението минава през преосмисляне изобщо на концепцията за здравните заведения, за опцията те да отдават площи чартърен, за метода, по който те работят ", разяснява Цацаров.

Той напомни образци със скандални контракти, които бяха посочени през есента на предходната година, и този за болнична аптека, отдадена чартърен на външно сдружение за 50 лв. на година. В допълнение беше посочен контракт, който е нанесъл вреда за 29 хиляди лева на дребна болница. Тя разполагала с четири коли за спешна помощ, само че пациентите били превозени от частни коли за спешна помощ, благосъстоятелност на компания на заместник-управителя на клиниката.

" Всеки български жител, който влиза в българска болница, е очевидец на това. " В същото време това се случва на гърба на почтен и доблестен труд на хората в бели престилки. В последна сметка една дребна част от тях реализират комерсиална активност, а една огромна част от тях лекува българското население и не получава свестни заплати ", отбелязва Цацаров.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР