По нашите ширини обичаме да си похапваме месо и рядко

...
По нашите ширини обичаме да си похапваме месо и рядко
Коментари Харесай

Ако забележите, че месото изглежда по този начин - изхвърлете го

По нашите ширини обичаме да си похапваме месо и рядко сядаме на маса без мезе или месно ядене. А пържола, приготвена на скара, фурна или на тиган, и съпроводена със свежа салата или картофи, е безспорна класика и обичано ядене за обяд или вечеря.

Но постоянно, когато готвим в огромни количества, храната заседява повече дни и е потребно да знаем кои са издайническите признаци, че към този момент не е годна за консумация. Ето по какъв начин да познаем, че суровото и сготвеното месо е към този момент развалено, както и няколко потребни съвета за съхранението му, с цел да го запазим свежо за по-дълго, написа LifeStyle.com.

Как да разпознаем сготвено месо, което се е развалило

Един от най-надеждните признаци е миризмата. Ако месото към този момент мирише по-необичайно, това би трябвало да ни алармира, че не трябва да го ядем. Ако го усещаме и виждаме някак лигаво, също е по-добре да го изхвърлим. Полезно е да се доверим и на инстинкта си, и на всеки различен симптом, който ни кара да се съмняваме, че месото може и да не е към този момент годно за консумация.

Как да разпознаем сурово месо, което се е развалило

Добре е да имаме поради, че би трябвало да обърнем внимание на месото и още преди да го сготвим. Не бива да го оставяме да се окислява, което се случва, когато е изложено на въздух, тъй като развива бактерии и добива сив или зеленикаво-сив цвят. Препоръчително е да не готвим месото, ако усетим неприятна или кисела миризма, видим лигава или лепкава текстура, както и сивкав цвят.

Как да съхраняваме сурово месо в хладилника

Мястото на суровото месо е в най-студената част на хладилника - нормално на най-долния рафт. Препоръчително е да е в опаковката, в която сме го купили, или компактно увито в плик. Ако го готвим на същия ден, можем да го в оставим без опаковка в хладилника, само че върху парче кухненска хартия в паница. Така месото ще изсъхне леко, ще получи дребна коричка от горната страна и ще се запечата по-добре при готвене.

Как да съхраняваме сготвено месо в хладилника

След като към този момент сме сготвили месото, е най-добре да го съхраняваме увито в плик и в хладилника. Добре е да не е нарязано на части, защото по този начин би било по-удачно, с цел да го притоплим и на тиган, с изключение на в микровълнова.

Как да съхраняваме суровото месо във фризера

В случай че ще го готвим в идващите няколко дни, месото може и да остане в хладилника. В противоположен случай би трябвало да го оставим на предпазване във фризера, с цел да не се скапе.

Как да съхраняваме сготвеното месо във фризера

Колкото до към този момент сготвеното месо, него също може да оставим във фризера. Ако сме приготвили ребра да вземем за пример, може да замразим частите, а по-късно да ги извадим, размразим и накъсаме, с цел да ги използваме като добавка в сандвич.

 

Защо не би трябвало да мием суровото месо преди готвене

Месото на стайна температура

Преди да готвим месо, е добре да го извадим от хладилника, с цел да се темперира до стайна температура - нормално един час авансово е изцяло задоволително. В случай че го оставим за повече часове на температура над пет градуса, тогава към този момент стартира да става рисково, защото може да се скапе поради бактериите, които стартират да се развъждат, написа Southern Living.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР