По-малко затворени въпроси и повече със свободен отговор ще има

...
По-малко затворени въпроси и повече със свободен отговор ще има
Коментари Харесай

МОН увеличи въпросите с отворен отговор на матурата по БЕЛ

По-малко затворени въпроси и повече със свободен отговор ще има на наложителната матура по български език и литература (БЕЛ) за зрелостниците през тази година.

Тя ще се организира на 18 май и за първи път дванадесетокласниците ще могат да избират сред две обособени тематики – за интерпретативно съчинение и за есе. Това плануват новите изпитни разновидности, които МОН заяви в понеделник. " По тях учениците би трябвало да покажат функционална просветеност, както и положителни умения за основаване на текст, добиване и интерпретиране на информация ", оповестяват от ведомството на Николай Денков.

Общият брой на въпросите остава неизменен – 41. С избираем отговор към този момент ще бъдат единствено 22 от тях – с осем по-малко от предходната година.16 ще са дилемите с къс свободен отговор, които няма да изискват възпроизвеждане на наизустена информация. Други две ще са за основаване на текст в границите на 4-5 фрази.

Въпросите ще са разпределени в първите две елементи на матурата и за решаването им зрелостниците ще имат общо 120 минути. В едната ще би трябвало да покажат познания по правопис, граматика и пунктуация, както и да извличат информация от един или повече текстове. Другата част ще е с лексикални и литературни задания.

За още 120 минути в третата част учениците ще би трябвало да напишат интерпретативно съчинение или есе. Темата за съчинението ще е по проблем от една или няколко произведения. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни творби, или подобен, който не е привързан с живописен текст, пишат от МОН.

" Проверяващите учители ще наблюдават за прецизното формулиране на теза и за нейното поредно и целеустремено аргументиране. Освен това ще се правят оценка интерпретирането и разпознаването на детайлите на художествения текст при писането на съчинение, разгръщането на всички аспекти на поставения проблем и отстояването на лично мнение при есето. Традиционно учениците би трябвало да покажат, че познават правописните, пунктуационните, граматичните и лексикалните правила. бяха авансово разисквани с преподаватели по БЕЛ и дългогодишни оценители ", прибавят от министерството.

И през тази година оптималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-вече 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се счита за изискан при най-малко 30 т. Тоест, даже зрелостникът да отговори вярно на всички задания с избираем отговор, това няма да му подсигурява сполучливо показване и тапия. Досега за това бяха нужни 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР