По-малко вероятно е мъжете да се тестват за ХИВ или

...
По-малко вероятно е мъжете да се тестват за ХИВ или
Коментари Харесай

Мъжете са по-застрашени от смърт заради СПИН, отколкото жените


По-малко евентуално е мъжете да се тестват за ХИВ или да получат достъп до антиретровирусна терапия, което ги прави по-застрашени от гибел в резултат на свързани със СПИН заболявания, в сравнение с дамите. Това предизвестиха от програмата на Организация на обединените нации за битка с ХИВ/СПИН.

В международен мащаб по-малко от половината мъже, тествани положително за ХИВ, получават лекуване. За съпоставяне при дамите този % е над 60%, оповестиха още от програмата. Също по този начин при мъжете има по-голяма възможност да стартират прекомерно късно лекуване и да го пресечен.

По света общо 36,7 млн. души живеят с ХИВ по данни за 2016 година, само че едвам по-малко от 21 млн. имат достъп до антиретровирусно лекуване.

СПИН или свързани с него болести са били причина за гибелта на 1 млн. души през предходната година, като за същия интервал са регистрирани 1,8 млн. нови случая.

По данни на програмата на Организация на обединените нации в Субсахарска Африка мъжете с ХИВ е 20% по-малко евентуално да знаят действителния си статус, в сравнение с дамите. В същия район използването на презервативи при еднократен полов контакт е доста по-малка при по-възрастни мъже, при които е и по-вероятно да са ХИВ-позитивни.

Организацията показва също, че при хомосексуалните мъже съществува 24 пъти по-голяма възможност от заразяване с ХИВ, в сравнение с при хетеросексуалните. В допълнение към това в доста страни, като Нигерия и Мексико да вземем за пример, над 15% от хомосексуалните мъже живеят със СПИН.

От програмата на Организация на обединените нации регистрират също спад в използването на презервативи в Европа, Съединени американски щати и Австралия, което е причина за заразяване с ХИВ/СПИН. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР