По-малко пчелари и по-малко мед ще има с всяка следваща

...
По-малко пчелари и по-малко мед ще има с всяка следваща
Коментари Харесай

Прогноза: По-малко пчелари и по-малко мед с всяка следваща година

По-малко пчелари и по-малко мед ще има с всяка последваща година. Мрачната прогноза е на пчелари. Според тях българският естествен пчелен мед може да се трансформира в дефицитна и бутикова стока, в случай че негативните процеси в бранша не престават да се развиват с тези темпове.  Причините за това са доста. Сред тях са неподходящите финансови условия, при които стопаните отглеждат пчелните фамилии и в срутва на изкупната цена, която падна при започване на 2023 година до 4,80 лева./кг в изискванията на инфлация. Така пчеларите стартират всеобщо да се отхвърлят от бизнеса и да продават кошери, инвентар, пчелни фамилии.
Само преди няколко години броят на стопаните, отглеждащи пчели в Добричка област, е бил към 2000. Над 62 000 пчелни фамилии са регистрирани през 2016 година, демонстрират данните на окръжната дирекция " Земеделие ".3 години по-късно те към този момент са 60 000 в 1128 пчелина.
В Добричка област се създава близо една четвърт от меда на България. За страдание по складовете залежава продукция от 2022 година Според пчеларите повода за това е навлизането на мед от Украйна у нас, който е на по-ниска цена и подбива пазара.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР