По-малко от месец преди парламентарните избори в Германия, третото място

...
По-малко от месец преди парламентарните избори в Германия, третото място
Коментари Харесай

На изборите в Германия най-важно е...третото място


По-малко от месец преди парламентарните избори в Германия, третото място се трансформира в най-търсената премия.

Дясноцентристкият блок на Ангела Меркел държи преднина от към 15 % в разнообразни анкети от седмици насам. Социалдемократите, под управлението на Мартин Шулц, към момента могат да заличат разликата, само че историята демонстрира, че те нямат съвсем никакъв късмет да завоюват.

Битката за третото място, обаче, е всичко друго, само че не е завършила. А група от партии, в това число извънредно лявата Die Linke, демократичните Свободните демократи (ГСвДП), Зелените и извънредно дясната Алтернатива за Германия (АГ) са в мъртва хватка и съгласно всички изследвания на публичното мнение поддръжката за тях е в диапазона 7-10 %.

Лидерите от четирите партии ще бъдат подредени един до различен в първия ефирен спор в акцията в сряда вечер.

Завършването на трето място е повече от мотив за похвала. Всъщност същинската борба за бъдещето на Германия може да зависи от него.

След години на огромна коалиция, консерваторите и социалдемократите са станали толкоз близки по светоглед, че доста гласоподаватели имат компликация при разграничаването сред тях. Надпреварата сред Меркел и Шулц, които са в необятно единодушие по най-неотложните проблеми на деня, е на първо място жанр, а не наличие.

Не е по този начин за останалите играчи на сцената. В реалност, те надали биха могли да бъдат по-различни, с проповядваните от Die Linke наставления на комунистическата ера като национализиране на главните промишлености и настояващата ГСвДП за по-малко ограничавания върху капитала. Междувременно популистката АГ желае по-строг надзор върху убежището и миграцията.

За твърдото трето място за ГСвДП или Зелените някои политически анализатори са на мнение, че изборите може да доведат до "Ямайска коалиция" - композиция от консерваторите на Меркел, ГСвДП и Зелените (наричани по този начин заради това, че цветовете на партиите са черно, жълто и зелено). Ако или свободните демократи, или зелените завършат трети, ще имат доста преимущество при преговарянето на постове за държавното управление.

Докато АГ и левицата нямат късмет да се причислят към идващото държавно управление, класирането на трето място за тях може да им даде престижа на опозицията. А третото място за която и да е партия по този метод може да докара до неуспех на комбинацията „ Ямайка “, подобрявайки възможностите на репресивни ограничения от огромна коалиция сред консерваторите и социалдемократите.

"На първо място, [третото място] носи алегорично значение", сподели Оскар Нидермайер, политолог в Свободния университет в Берлин. "Партията постоянно може да уточни, че е най-силната опозиционна мощ, в случай че става въпрос за огромна коалиция".

Това значи, че Die Linke, която приключи трета със слаба преднина през 2013 година, не съумя да се възползва от ролята си на водач на опозицията. Политическите анализатори споделят, че това се дължи частично на господството на огромната коалиция, която управлява към 80 % от местата в Народното събрание, което затруднява да бъде чут гласът на опозицията.

Изглежда се чака това да се промени след идните избори с евентуалното добавяне на АГ и ГСвДП, което ще усили броят на показаните в Бундестага партии от пет на седем.

И въпреки всичко някои от по-малките партии страдат от минус, който ще бъде сложен за разрешаване - вътрешни разделения. Die Linke, АГ и даже Зелените се борят да преодолеят години на диспути за посоката на развиване на техните партии. Ръководството на АГ, да вземем за пример, се намира в открита война от месеци, което е забележителен фактор за намаляващата му известност.

Поради отчасти разминаване, партии като Die Linke и АГ са показали освен по единэ водещ претендент, както вършат огромните партии, а по двама. Зелените също имат двама водачи, само че на основа на равенството сред половете.

Проблемът с този метод е, че той замъглява посланието на партията и оставя гласоподавателите без ясно схващане за това, кой е виновен.

"Това е изключително неприятно в тази ситуация с Die Linke", сподели Нидермайер, добавяйки, че с изключение на двамата водещи претенденти партията има и двама водачи, които имат мощни гласове. "Това основава микс, който не разрешава на доста евентуални гласоподаватели за Die Linke да гласоподават... на основанието на водещ претендент. За кого би трябвало да гласоподават, когато никой не знае кой прави нещата? “

За разлика от това, благосклонните към бизнеса свободни демократи са заложили парите си на един кон – партийния водач Кристиан Линднер. Цялата предизборна акция на партията е ориентирана към енергичния Линднер, чието лице е залепено на билбордове в цялата страна.

Макар моноспектаклите да са провокирали пренебрежение в някои среди и да въодушевяват редица жестове, наподобява, че работят. Свободната демократична партия (ФДП), която реализира едвам 2% в изборните секции преди по-малко от три години, водеше в конкуренцията за третото място в някои неотдавнашни изследвания. Нещо повече, утвърждението персонално на Линднер е много над това за другите дребни партии. Той даже е изпреварил Шулц, който до неотдавна мнозина наблюдаващи имаха вяра, че имаха положителни шансове да измести Меркел. /БГНЕС

….......

Матю Карнитшинг, в. „ Политико “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР