По-малкият брат на убития писател Георги Марков - Никола Марков

...
По-малкият брат на убития писател Георги Марков - Никола Марков
Коментари Харесай

Почина братът на убития писател Георги Марков

По-малкият брат на убития публицист Георги Марков - Никола Марков е умрял през днешния ден в Торонто.

Тъжната вест заяви Бойко Станкушев във Фейсбук.

Георги Иванов Марков е български писател, сценичен и филмов сценарист, а след това – журналист и дисидент, живял и творил в изискванията на социалистическа България и в емиграция (от 1969 година до гибелта му през 1978 г.).

Резултат от тази публицистична и социална активност е нараснало внимание от страна на Държавна сигурност (ДС). Разкриването на този факт става допустимо след падането на комунистическия режим през 1989 година, когато оказва се, че от средата на 70-те години две разнообразни ръководства на Държавна сигурност са разработвали писателя.

Поради унищожаването на едното досие под кодовото име " Скитник “ през януари 1990 година, против чиновници на Държавна сигурност се води дело, при което се разкрива съществуването и на друго досие, което също липсва. Не е известно какво са съдържали общо 16 тома материали в двете досиета, само че е евентуално да разказват мероприятия, провеждани всекидневно по отношение на така наречен " изменници на родината “. На 7 септември 1978 година в Лондон против Марков е извършено покушение, замаскирано като махленски случай, при който писателят е прострелян с дребна отровна сачма. След няколко дни на безуспешни опити за лекуване, Георги Марков издъхва на 11 септември 1978 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР