По лични впечатления около 30% от хората спазват мерките изключително

...
По лични впечатления около 30% от хората спазват мерките изключително
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Преболедувалите коронавирус изграждат траен имунитет

„ По персонални усещания към 30% от хората съблюдават ограниченията извънредно прецизно. Други 30% го вършат, само че след леко напомняне. Има и 15-20%, които твърдо отхвърлят да съблюдават ограничения и считат, че вирус няма. Това е забавно и в същото време тъпо, тъй като тези хора могат да дойдат във всяка една болница, където лекуваме заболели от ковид и да видят защо става въпрос “. Това съобщи в предаването „ Плюс-Минус ” по Нова телевизия доктор Александър Симидчиев.
" Нивото на заразяване с ковид зависи напълно от хората. Основното нещо, което движи пандемичния развой, е държанието ни, а не самият вирус. Дали огнищата на болест ще угаснат или ще продължат да тлеят зависи единствено от нас ”, добави той. 
„ Преболедувалите построяват дълготраен имунитет. Много дребна част от тях, в случай че изобщо има такива, боледуват наново. Трябва обаче да се има поради, че имунитетът е нещо динамично, той не е закрепен. Ако от нещо се срине имунитетът ни, да вземем за пример, онкологично заболяване, имуноспуресия, тежък диабет, имунитетът може да се снижи до степен защитните сили на човек да не са задоволителни ", сподели още доктор Симидчиев. 
Специалистът бе безапелационен, че в случай че обществото е задоволително осведомено за заболяването, ограниченията би трябвало да се съблюдават. „ А спазването им не е мъчно – миене на ръце, обществено разграничаване и носене на маска в закрити пространства са някои от най-хубавите способи да се предпазим “, посочи доктор Симидчиев.
Според него вирусът оставя трайни промени в белия дроб и въпреки че тази периодичност не е толкоз огромна този риск въпреки всичко съществува. „ Остават фибрози и съдови промени, които не могат да бъдат изчистени даже дълго време след преболедуване ”, споделя той, като прецизира, че наблюденията над ковид са едвам от 7 месеца. Д-р Симидчиев още веднъж акцентира, че съществуват големи разлики с грипа, като смъртността при COVID-19 е 10 пъти по-голяма. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР