По изключително драматичен и в крайна сметка благополучен начин се

...
По изключително драматичен и в крайна сметка благополучен начин се
Коментари Харесай

Вукадинова получи “втори живот“ на олимпиадата и отново победи Шифрин

По извънредно трагичен и в последна сметка сполучлив метод се разви първата част от алпийския слалом за единствената българска скиорка на олимпийските игри в Пекин `22 - Ева Вукадинова . Дебютантката на най-големия състезателен конгрес започва доста мощно в I манш, само че в края на трасето по пистата " Ледена река " в Янцин пропусна врата и не съумя да финишира.

Телевизионните повторения обаче демонстрираха, че причина за отпадането на 20-годишната софиянка не е просто нейна неточност, а наличието на служащ от обслужващия екип на пистата, който поправяше едно от колчетата.

Заради позволения гаф уредниците разрешиха на Вукадинова да започва повторно и този път българката стигна сполучливо до финала, въпреки и с очевидно по-бавно движение от първия си опит. Все отново тя записва време от 1:00,17 мин., което ѝ отреди 49-о място във краткотрайното класиране и право на присъединяване във II манш.

" Във второто втурване по слаломното трасе не бях по този начин свежа, защото трябваше от финала още веднъж да се кача на старта. Имаше напрежение и бях разконцентрирана от случая. Но се събрах и го направих. Ще опитам да дам максимума във втория манш. Днес се състезавам с шина на ръката, тъй като се постанова обездвижване на дланта. Но се спускам, тъй като зная, че ние българите можем ", показа Ева пред Българска национална телевизия.

Тя получи контузия в дланта още по време на първия манш от гигантския слалом в понеделник, само че стисна зъби и макар болката се спусна сполучливо и във втория и зае 36-о място в първото си олимпийско съревнование. Направената ѝ рентгенова фотография откри пукната костица в региона на десния палец.

" Това наложи обездвижване и подготвихме дребна шина, която ще бъде закрепена върху ръкавицата ѝ. Дланта на Ева е с лек оток, третирахме я и с малко лекарства, което ще ѝ разреши да се състезава. Самата спортистка е с доста висок дух и твърдо решена да не пропусне олимпийския слалом ", описа още нощес ръководителят на медицинския екип към българската делегация в Пекин доктор Стефан Стругаров.

Благодарение на получения " втори живот " в слалома, Ева Вукадинова на процедура още веднъж победи легендата Микаела Шифрин . Както и в гигантския слалом оня ден, великата американска скиорка пропусна врата още в самото начало на трасето и отпадна безславно от второ следващо съревнование, в което е някогашна олимпийска шампионка - от Сочи `14.

Разочарованието е още по-силно за трикратната носителка на Световната купа, защото трасето за I манш от слалома беше подредено персонално от нейния треньор Майк Дей. Отговорник за подредбата на колчетата във II манш пък ще има наставникът на носителката на дребния Кристален глобус в най-техничната дисциплинираност Петра Влъхова - Мауро Пини.

Словачката е осма след първото втурване с резултат 52,89 сек. Лидер във краткотрайното класиране изненадващо е Лена Дюр (Гер) с достижение от 52,17 сек., следвана от Мишел Жезен (Швейц) на 3 стотни и олимпийската шампионка в гигантския слалом Сара Хектор (Шв) на 12 стотни.

Вторият манш стартира в 7:45 ч. наше време и ще бъде предаван директно по Българска национална телевизия 3 и " Евроспорт 1 ". Първо ще се спуснат скиорките от Топ 30 в противоположен ред, след което всички останали 28 състезателки, които съумяха да се оправят с трасето в първия манш. На старт рано тази заран застанаха общо 88 алпийки, като 30 от тях не стигнаха до финала (и за разлика от Вукадинова, нямаха късмет за " изправителен " ).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР