По изчисления на Министерството на здравеопазването, ще се наложи да

...
По изчисления на Министерството на здравеопазването, ще се наложи да
Коментари Харесай

Скандал: Бедна и болна България връща 85 млн. лв. на Европа за модернизацията на Бърза помощ

По калкулации на Министерството на здравеопазването, ще се наложи да бъдат върнати 85 млн. лв. по плана за модернизацията на незабавната помощ, който се извършва по оперативна стратегия " Региони напредък " 2014-2020. Ще се наложи той да бъде завършен със лично финансиране. Това заяви министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков в четвъртък пред депутатите от парламентарната здравна комисия.

Проектът за модернизацията на незабавната помощ е на обща стойност 163.9 млн. лева и се извършва от 2014 година насам с колосално забавяне в графиците. Той планува закупуването на 400 нови коли за спешна помощ, оборудвани със модерна здравна инсталация, както и възобновяване на незабавните отделения в 34 лечебни заведения, 27 центъра за незабавна здравна помощ и 170 филиала. Крайният период за заплащане по плана е 23 декември 2023 година, а към момента има стотици ремонтни действия, които даже не са почнали. 



Здравният министър Христо Хинков през днешния ден призна за тоталния неуспех на българското чиновничество пред депутатите в Здравната комисия на Народното събрание

Министър Хинков изясни, че до края на годината се чака да бъдат закупени още 42 коли за спешна помощ с висока проходимост и по този съставен елемент планът ще бъде изпълнен, само че няма да се оправим със строително-ремонтните действия в незабавните отделения и филиали.

Затова се планува планът да бъде разгласен за неактивен в края на тази година и всички действия, изпълнени по-късно, да се финансират от държавния бюджет. На този стадий Хинков не знае дали парите, които ще се върнат по програмата, ще могат да се пренасочат към други планове.

Той заяви, че към днешна дата напълно приключените строителни обекти са 31, а 45 следва да бъдат приключени до края на годината. За 19 обекта тече избор на реализатор, а 6 са в развой на подписване на контракт. В 72 обекта следва да стартират строително-монтажни работи, 48 са в развой на осъществяване, един е в развой на промяна на местоположението. За 58 обекта занапред следва оповестяване на социална поръчка.

Проектът за модернизацията на незабавната помощ от години върви със съществено закъснение и се сблъсква с голям брой премеждия като провалени обществни поръчки, липса на претенденти, корекции на цените заради повишаването на строителните материали и други Сроковете по него бяха удължавани, само че даже това не оказа помощ да се навакса изоставането.

Въпреки подхванатите ограничения за ускорение на осъществяването му по време на постоянното държавно управление на Кирил Петков и служебното държавно управление на Гълъб Донев, планът в последна сметка няма да може да бъде изпълнен в целокупност и по него ще се връщат пари. Такава прогноза направиха и последните двама министри на опазването на здравето – Асена Сербезова и Асен Меджидиев. 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР