По искова молба на Окръжна прокуратура-Благоевград съдът взе решение за

...
По искова молба на Окръжна прокуратура-Благоевград съдът взе решение за
Коментари Харесай

Благоевградският съд прекрати дейността на сдружение на македонисти

По искова молба на Окръжна прокуратура-Благоевград съдът взе решение за преустановяване на "Гражданско съдружие за отбрана на съществени самостоятелни човешки права ", учредено през август 2019 година

На 21.08.2019 година било извършено заседание за учредяването му. Съгласно признатия правилник, главната му цел била "защита на човешките права на македонците и други етнически малцинства в България ". В него били визирани и средствата за реализиране на набелязаните цели. С акт на Агенция по вписвания била осъществена регистрация на сдружението със седалище в Благоевград.

Преценявайки наличието на устава, съдът е намерил, че са налице предпоставки за преустановяване на сдружението с претекста, че част от дефинираните в устава му цели и средства опонират на Конституцията на България. Върховният закон на страната не разрешава привилегии, учредени на националност, етническа принадлежност, генезис. Целите, посочени в устава на сдружението, обаче внушават съществуването на етноси и приканват за отбрана в частност и отстояване на македонския етнос, посредством вписаните средства – отстояване и отбрана на македонската идея. Така показана активност на сдружението е ориентирана против единството на българската нация и териториалната целокупност на страната ни като главен парламентарен принцип. Наред с това се прави подстрекателство за съществуване на лишен от права малцинствен етнически етнос в Република България или различен подобен етнос, нуждаещ се от друга от държавната и институционалната отбрана по Конституция.

Прокуратурата внесе иск в съда за изтриване на партия "Възраждане "

По създание апелът към отстояване и отбрана на самоопределилите се като македонци лица, с визираните цели и средства за постигането ѝ, са ориентирани както против единството на българската нация, по този начин и против териториалната целокупност на страната. Същевременно единствено на политическите партии са присъщи цели и дейности, които се отнасят до промени по отношение на унитарния темперамент на страната, териториалната целокупност и единството на нацията. Съгласно Конституцията, същите на могат да бъдат упражнявани от цивилен сдружения.

С тези претекстове съдът е решил да се приключи Сдружение за реализиране на общественополезна активност "Гражданско съдружие за отбрана на съществени самостоятелни човешки права ". Решението предстои на обжалване пред Софийския апелативен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР