По искане на Европейската прокуратура (ЕПО) днес в София са

...
По искане на Европейската прокуратура (ЕПО) днес в София са
Коментари Харесай

Европрокуратурата разследва пране на пари при строежа на тунел Железница

По искане на Европейската прокуратура (ЕПО) през днешния ден в София са се провели претърсвания в шест компании и четири частни къщи.

В рамките на интервенцията проверяващите са търсили доказателства по съмнение за заграбване, корист със средства на Европейски Съюз и пране на пари, свързани с построяването на тунел " Железница " - най-дългия пътен тунел в България, който неотдавна беше открит за придвижване. Завършването му се забави с години - първите приходи за начало на градежа са още от 2015 година

Изграждането на тунел " Железница " на автомагистрала " Струма " се управлява от Агенция " Пътна инфраструктура ", която подписа контракт с консорциум от три компании за осъществяване на плана, съфинансиран от Европейския кохезионен фонд по Оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " (2014-2020 г.).

Изпълнителят получи почти 185 млн. лв. (около 95,6 млн. евро), като 85% от тях бяха финансирани от фондовете на Европейски Съюз.

След сигнал, получен от Държавната организация за национална сигурност (ДАНС), прокуратурата в София стартира следствие, което разкрива, че едно от сдруженията, което е част от консорциума, е обвинено в няколко престъпни закононарушения, в това число заграбване, корист със средства на Европейски Съюз и пране на пари.

Твърди се, че разследваното сдружение е направило в доста къс период няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 млн. лв. (5,6 млн. евро) към верига от кухи сдружения, което е довело до евакуиране на огромни суми в брой от лица с престъпни досиета.

Тези сдружения и лица попадат и в друго настоящо следствие на прокуратурата, обвързвано с инфраструктурни планове в железопътния бранш, оповестяват от Европейската прокуратура.

Разследването продължава, с цел да се откри естеството и обсегът на хипотетичните незаконни действия.

Днешните претърсвания са осъществени от Главна дирекция " Национална полиция " (ГДНП) и ДАНС.

Изграждането на тунел " Железница " приключи през 2022 година, само че до февруари 2024 година тунелът оставаше негоден поради свлачища в региона, които се наложи да бъдат укрепени.

Дължината на оборудването е два километра. “Модерното ” строителство по нов австрийски способ завърши с вграждането и на четири православни икони.

Крайната цена на оборудването с правите към него и подсилване на появилите се свлачища се оказа повече от 420 млн. лева, което го трансформира с изключение на в най-дългия, и в най-скъпия тунел.

" Изградени са 14 системи за сигурност, за мониторинг, за надзор и ръководство на трафика. Разполага с четири свързващи галерии - две пешеходни и две автомобилни. Има 107 камери за видеонаблюдение, аудио обявяване ", изясни основателят на плана инж. Красимир Найденов на церемонията по откриването.

Европейската прокуратура е самостоятелната прокуратура на Европейския съюз. Тя дава отговор за следствието, наказателното гонене и предаването на съд на закононарушения против финансовите ползи на Европейски Съюз.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР