По инициатива на Националния филмов център на 13 януари -

...
По инициатива на Националния филмов център на 13 януари -
Коментари Харесай

13 януари - Ден на българското кино

По самодейност на Националния кино център на 13 януари - датата на първата обществена прожекция на кино лентата на Васил Гендов " Българан е галант " преди 105 година, българската кино общественост празнува своя професионален празник, разгласен с разпореждане на Министерския съвет на 27 декември 2005 година

В чест на Деня на българското кино НФЦ в партньорство със Столичната община и НДК провежда прожекции на нови български филми от 11 до 13 януари в пет софийски киносалона - " Одеон ", Дом на киното, " Люмиер-Лидл ", " G8 ", " Евро синема ". Билетите са по 5 лева Последните прожекции са през днешния празничен ден в " Евро синема ": от 15 ч. " Снимка с Юки " на Лъчезар Аврамов; от 16.45 ч. " Да вървиш по вода " на Андрей Паунов; от 18.30 ч. " В кръг " на Стефан Командарев и от 20.15 ч. - " Ага " на Милко Лазаров. В " G8 " от 18.15 ч. може да се види документалният филм на Панталей Цанков и Марио Марков " Да надскочиш ориста ".

2019 година беше сполучлива и значима за българското кино. Годината стартира с увеличено финансиране за произвеждане на български филми от 1,5 млн. лева, регистрират от НФЦ. Изключително достижение е, че " Бащата " на Кристина Грозева и Петър Вълчанов завоюва огромната премия " Кристален глобус " на интернационалния кино фестивал в Карлови Вари. Успешно бяха осъществени двата национални фестивала - " Златна роза " във Варна на българското игрално кино и " Златен ритон " в Пловдив на българското писмено и анимационно кино.

Същевременно през предходната година Комисията по категоризация към НФЦ категоризира 167 премиерни кино заглавия, а по схемата за разпространяване бяха утвърдени за финансиранe 34 кино плана.

Финансовата комисия към НФЦ е провела 10 съвещания, направила е експертна оценка на 179 плана и разпределила финансови средства за нови планове в размер на 8 077 214 лева Били са подкрепени 9 фестивала, 13 плана за интернационална промоция на български филми, 20 плана за разпространяване и 74 плана за показ в киносалон, излиза наяве от информация от НФЦ. През 2019 година общият бюджет за основаване, разпространяване, показ и промоция на български филми е бил 14 700 000. През миналата година се следи и доста нарастване на броя фенове на български филми по отношение на 2018 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР