По инициатива на АИКБ Националния икономически съвет (НИС), на проведеното

...
По инициатива на АИКБ Националния икономически съвет (НИС), на проведеното
Коментари Харесай

Националният икономически съвет обсъди Плана за възстановяване и устойчивост

По самодейност на АИКБ Националния стопански съвет (НИС), на извършеното съвещание в петък, разиска плана на Национален проект за възобновяване и резистентност. Освен заради проблематичните за Европейската комисия области (енергиен преход и правосъдна реформа) работодателите не съгласуват проекта в този му тип и заради влошената стратегия за икономическа промяна, оповестиха от пресцентъра на АИКБ.

„ Настояваме средствата, които бяха отклонени и пренасочени към финансови принадлежности да се възстановят в цялостен размер за директна поддръжка на нововъведенията вложенията в предприятията. Ако това не се случи, страната ни рискува да бъдат замразени средства за основаване на финансови принадлежности, чието предложение и сега надвишава неведнъж търсенето им, а в допълнение да се пилее и запас за такси за ръководство. У нас има задоволително доста финансови принадлежности и бизнесът ясно е посочил до какъв брой ги припознава. Няма по какъв начин да чакаме по този метод бързо и внезапно да се усилят вложенията и българската стопанска система да се възвърне и стартира бърз ритъм на напредък ", съобщи ръководителят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

Работодателските организации дадоха многочислени образци за „ залежали " финансови принадлежности, вложени едвам 15% от общия запас за 6 години, като платените такси за ръководство са 30% от вложения запас. В същото време, от началото на рецесията, породена от Ковид-19, българските предприятия са декапитализирани и с лимитирани благоприятни условия да влагат. Ето за какво директната поддръжка ще обезпечи нужната ликвидност и ще насърчи и задейства спомагателни частни вложения.

Представителните на национално ниво организации на работодателите, обединени в АОБР, обявиха, че не съгласуват проекта в този му тип и няма да одобряват вид под 900 млн. лева за директна поддръжка на вложенията в предприятията. АОБР предложи на вниманието на НИС три разновидността на промени на програмата за икономическа промяна. В тях се упорства средствата, които са отклонени за финансови принадлежности - гаранционни и дялови принадлежности за напредък да се възстановят за директна поддръжка на нововъведенията и вложенията за софтуерна рационализация, цифровизация, енергийна и ресурсна успеваемост, както и за ваучерна скица за ИКТ решения и киберсигурност. Обсъдено бе и предложение за увеличение на средствата за поддръжка на построяването на ВЕИ за лични потребности на предприятията с опция за предпазване на силата. Така българските предприятия ще могат да се възползват от финансов запас за директна поддръжка в размер на близо 1,067 милиарда лева

Освен тези корекции Асоциация на индустриалния капитал в България предлага средствата за организация и ръководство на грантовите схеми да бъдат понижени от 5% на 3%.
Министър Везиева пое ангажимент работодателските организации да получат при започване на идната седмицата за координиране модифициран вид на програмата за икономическа промяна.

По време на съвещанието на Националния стопански съвет, АИКБ предложи незабавно прекачване на построяването и ръководството на Единна входна точка (ЕВТ) за подаване на икономическа информация от Агенция по вписванията към Националния статистически институт. Така посредством свързване на системите на Национален статистически институт, Национална агенция за приходите и Агенция по вписванията бизнеса ще подава годишните си финансови доклади на едно-единствено място, освен това гратис. АИКБ регистрира, че основаването на тази Единна входна точка би асъдействало за понижаване на административната тежест върху бизнеса и надлежно за възстановяване на бизнес климата в страната.

За да бъде насърчено икономическото възобновяване, АИКБ предложи България да поддържа направеното предложение на Европейската комисия за удължение на Временната рамка за държавни помощи до 30.06.2022 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР