По-голямата част от вредата, свързана с конвенционалните цигари, е свързана

...
По-голямата част от вредата, свързана с конвенционалните цигари, е свързана
Коментари Харесай

Бъдещето на никотина е в алтернативните продукти

По-голямата част от вредата, обвързвана с стандартните цигари, е обвързвана с токсичните субстанции в цигарения пушек, които се получават от изгарянето на тютюна, а не, както доста хора имат вяра, от никотина. В този подтекст доктор Дейвид О’Райли, шеф „ Научни изследвания “ в БАТ, изяснява ролята на различните никотинови артикули за понижаване на въздействието върху здравето на пушачите, които другояче биха траяли да пушат. Експертът засегна редица основни въпроси в региона, разяснявайки тематиката, на тазгодишното осмо издание на Глобалния конгрес за никотина (Global Forum on Nicotine), провело се неотдавна в Ливърпул.

Какво съставлява намаляването на вредата от тютюна?
Стратегията за публично здраве има за цел да сведе до най-малко негативното влияние на тютюнопушенето, като предизвиква пушачите да се откажат, а тези, които биха траяли да пушат, да създадат цялостен преход към различни артикули с понижен риск, които съдържат никотин, само че при които тютюнът не гори. Много хора не престават да пушат стандартни цигари, макар че знаят сериозните опасности за здравето. Алтернативите като вейп продуктите и никотиновите торбички са вид за пушачите, защото обезпечават фармакологичното и сензитивно задоволство, което търсят пушачите. Затова би трябвало да се уверим, че пълнолетните пушачи имат достъп до висококачествени, тествани задълбочено никотинови артикули, които имат капацитета да понижат рисковете за здравето от тютюнопушенето за хората и обществото като цяло.
Какъв е приносът на БАТ към намаляването на вредата от тютюна?
От доста време интензивно работим за трансформацията на нашия бизнес, с цел да понижим въздействието му върху здравето. Това се случва по няколко метода. На първо място, бизнесът ни би трябвало да е построен на база изключителни артикули, които харесват на пълнолетните пушачи и ги удовлетворяват. На второ място, развиването на нашето портфолио от артикули с понижен риск* е подкрепено от международни научни изследвания. Днес допълнително от 50 пазара по света ние предлагаме цялостна гама от такива артикули като вейп устройствата, бездимни артикули и никотинови торбички. Това е допустимо с помощта на мощния фокус, който в БАТ слагаме върху науката и нововъведенията. Ние се ангажираме да създадем едно друго бъдеще за пушачите, за обществото, а и за нашия бизнес. Правим това, като предоставяме на пълнолетните пушачи, които другояче биха траяли да пушат, разнообразни и по-малко рискови способи за консумация на никотин.
Кое е най-често срещаното неправилно усещане, обвързвано с никотина през днешния ден?
Повечето хора знаят, че пушенето е нездравословно и е обвързвано със болести като рак и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Мнозина считат обаче, че „ виновникът “ за това е никотинът. Това не е по този начин. Общоприето е, че по-голямата част от вредата от тютюнопушенето идва от изгарянето на тютюна, а не от никотина. Никотинът обаче води до пристрастяване и използването му не е без риск. Хората постоянно се объркват какво прави никотинът. Той има редица резултати върху тялото; той е двуфазен, което значи, че може да бъде както релаксиращ, по този начин и подтикващ фактор. Много хора също мислят, че никотинът се създава в лаборатория и се прибавя към продуктите, а в реалност по-голяма част от никотина, употребен през днешния ден, в това число този в лепенки, хапчета и дъвки, както и в другите възможности на тютюнопушенето като вейпинга, идва от селскостопанско произвеждане на разнообразни типове тютюн. Това естествено съединяване се извлича и нормално се пречиства до фармацевтичен клас.
Как са се развили различните никотинови артикули и по какъв начин наподобява бъдещето?
Вярвам, че бъдещето на никотина няма да разчита на някакъв обособен артикул, а на разнообразни, с цел да отговори на многообразните потребителски желания. Знаем, че пазарът на различни никотинови артикули е мощно фрагментиран и не всеки консуматор желае едно и също. Първата електронна цигара, показана през 2003 година, беше доста базисно устройство. Днес в БАТ ние предлагаме освен серия вейпинг артикули, само че също по този начин и бездимни артикули, при които тютюнът се нагрява, както и никотинови торбички. Всички те са с понижен риск* спрямо продължителното стандартно тютюнопушене. В бъдеще тази наклонност на основаване на продуктови нововъведения и прекосяване към тях ще продължи. Поставихме си амбициозната цел да достигнем 50 милиона консуматори на бездимни артикули до 2030 година Темпът, с който пълнолетните пушачи минават към тези артикули, продължава да се форсира, което е позитивна индикация за тактиката ни за основаването на A Better Tomorrow ™.
Как си представяте ролята на никотина след 20 години?
Ще продължим да сътворяваме новаторски артикули и да публикуваме научни данни, с цел да демонстрираме техния капацитет за понижаване на вредата. Ще продължим да следим спад в използването на стандартни цигари и увеличение на пушачите, които минават към различни способи. Наскоро забелязахме, че потребителите на нашите артикули от ново потомство са нарастнали до близо 15 милиона – наклонност, която имаме вяра, че ще се резервира и в бъдеще. След още две десетилетия се надявам данните за здравето на популацията да покажат забележителен спад при обвързваните с тютюнопушенето болести вследствие на прекосяването на хората към различни артикули с понижен риск.* Добър образец за това е Швеция, където използването на снус способства за това страната да записва най-ниските равнища на рак в Европа и това е видно от здравни отчети, датиращи десетилетия обратно във времето. Възпроизвеждането на този резултат на други пазари в действителност би демонстрирало, че БАТ е постигнала A Better Tomorrow ™ и е понижила въздействието на бизнеса си върху здравето.
*На базата на доказателствата и предполагайки изцяло прекосяване от пушене на цигари към така наречен негорими артикули, тези, при които липсва развой на горене. Тези артикули не са без риск и водят до пристрастяване.

Д-р Дейвид О`Райли е шеф на научно-изследователския център в БАТ и част от управителния съвет на компанията от януари 2012 година Завършил е Imperial College, Лондон и има докторска степен в региона на молекулярната вирусология. Д-р О‘Райли е движеща мощ зад основаването и растежа на мултидисциплинарните начинания за научноизследователска и развойна активност на БАТ, които са водени от потребностите на потребителите и са базата за основаване на новаторски артикули от последващо потомство. Той е управлявал стратегиите на компанията в региона на корпоративната обществена отговорност, намаляването на вредата от тютюна и политика в региона на публичното здраве.

Открийте последния отчет на БАТ в региона на науката и нововъведенията, с цел да разберете повече за метода на компанията за понижаване на вредата от тютюна на.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР