По-голямата част от софиянците спазват правилата. Моето наблюдение е, че

...
По-голямата част от софиянците спазват правилата. Моето наблюдение е, че
Коментари Харесай

Фандъкова: 10% от софиянци не спазват мерките, но рискът за всички е много голям


По-голямата част от софиянците съблюдават разпоредбите. Моето наблюдаване е, че над 90% от тях съблюдават разпоредбите и им благодаря от сърце за това. Заради останалия дребен %, рискът за всички е доста огромен. Това разяснява тази заран пред БиТиВи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя бе безапелационна, че контролът за спазването на възбраните би трябвало да бъде извънредно сериозен.

Ако съблюдаваме разпоредбите, няма да има такива тежки забрани, всичко зависи от нас, сподели още кметът. Тя насочи зов към столичани – търпеливо да изчакват на КПП-тата на пазарите и да носят наложително маски.

Кметът описа още, че униформени от Столична дирекция на вътрешните работи и Общинска полиция са на терен непрестанно и наблюдават дали се съблюдават ограниченията в питателните магазини и другите търговски обекти. Досега над 500 акта към този момент са формирани за разнообразни нарушавания.

Патрули обикалят и междублоковите пространства, където тук-там към момента хората се събират на групички. В парковете и градските градини възбраните се съблюдават значително, демонстрират наблюденията на общината. Районните кметове би трябвало да наблюдават за съблюдаване на ограниченията. Не е нужно наложително да се приказва за наказания. На всяка площадка в кварталите е невероятно да се реализира надзор. Трябва осъзнаем, че това е за нас и за нашето здраве. Колкото сме по-дисциплинирани и виновни, толкоз по-бързо ограниченията ще паднат, акцентира Фандъкова.

Никой не желае да навреди нито на търговците, нито на клиентите, само че желаеме да запазим оптимално живота и здравето на хората и да дадем опция на лекарите да ни лекуват, отговори сподели още Фандъкова, запитана за какво се стигна до затваряне на пазарите.

Кметът на София уточни, че оферират няколко ограничения на бизнеса като цяло, включително и на производители на селскостопанска продукция, като една от тях е да не се заплащат наеми за времето, в което не са работили.

Относно актуализацията на бюджета на София поради изключителната обстановка, Фандъкова съобщи, че задачата ѝ е да се понижат разноските във всички сфери, в които е допустимо, без това да попречи на осъществяването на стратегическите обекти - метрото, секторите от вътрешните линии, връзките с околовръстния път и детските градини.

Една от значимите ограничения, с изключение на физическата отдалеченост, това е почистването и дезинфекцията. Затова се обърнахме към домоуправителите посредством районните кметове, да се поддържат и почистват повече площите в блоковете, където задължението е на етажната благосъстоятелност. Начинът на стерилизация ще го решат хората, а домоуправителите са тези, които могат да оказват помощ, изясни още кметът на София.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР