По-голямата част от полена във въздуха на София през март

...
По-голямата част от полена във въздуха на София през март
Коментари Харесай

НЦЗПБ за полените в София: По-ниско количество през март, ръст през април и проблеми за хората с полиноза

По-голямата част от полена във въздуха на София през март беше от цъфтящите ясени (53%) и сем. Брезови (23%), осведомят от НЦЗПБ.

След ранния и натоварен разцвет през февруари, месец март мина по-спокойно, през множеството дни регистрираното количество прашец във въздуха на столицата беше по-ниско от междинното, регистрират оттова.

От сем. Брезови доникъде на месеца прецъфтяха леските и елшите, а след 20-ти март стартира разцвет при бреза и габър. Останалите цъфтящи типове бяха: сем. Кипарисови, тис, бряст, топола, разнообразни върби и кленове. По-видим беше цъфтежът на плодни дръвчета, само че техният прашец се регистрира във въздуха рядко нормално след мощен вятър, тъй като те се опрашват от инсекти, сочи анализът на специалистите.

Очакванията им за април са нормалните за този интервал, като в прогнозата се акцентира, че по предписание април е месецът с най-голямо количество прашец във въздуха, тъй като тогава цъфтят максимален брой дървесни типове, които образуват и отделят голямо количество алергизиращ полен.

В същото време специалистите напомнят, че разпространяването на прашец във въздуха зависи от метеорологичните условия r най-много от честотата и интензитета на преваляванията.

Според прогнозите през тази година за април се чакат малко по-високи температури и по-малко дъждове, което допуска, че през множеството дни на април въздухът ще бъде кондензиран с доста прашец и това ще основава проблеми на пациентите с полиноза.

Поленовият декор над по-голямата част от страната ще се образува от няколко дървесни типа, изясняват специалистите и дават следната прогноза за всеки тип:

Ясен. Повечето ясени са в края на своя разцвет и след средата на април количеството прашец ще понижава.

Сем. Кипарисови. Количеството полен ще остане сходно с това от месец март.

Сем. Върбови. На множеството места всички типове ще прецъфтят.

Клен. В градската растителност постоянно се употребяват разнообразни типове клен, които ще цъфтят през целия месец.

Плодни дръвчета. Най-ранните типове прецъфтяха и през първата половина на април ще са дърветата с най-забележим разцвет, само че техният прашец не алергизира. Обаче те притеглят като опрашители пчели, към чието ужилване са алергични доста хора.

Сем. Брезови. Леските и елшите прецъфтяха на множеството места. В обитаемоте места ще се усилват цъфтящите брези. В ниските планински елементи ще цъфти габърът. В градове като София е допустимо струпване на огромно количество полен от бреза и габър, което може да докара до съществени алергични недоволства при сенсибилизираните пациенти.

Орех. Очаква се цъфтежът да стартира към 10-ти април.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР