По-голямата част от общо 32 изследвани коралови рифа по света

...
По-голямата част от общо 32 изследвани коралови рифа по света
Коментари Харесай

До какво води намаленото съдържание на кислород в Световния океан

По-голямата част от общо 32 изследвани коралови рифа по света страдат от ниски равнища на О2 заради световното стопляне, а опасността за морските екосистеми се чака да се задълбочи, сочи изследване, представено от Юнайтед прес интеренешънъл.

Резултатите от проучването са оповестени в списание „ Нейчър клаймит обмен “, а създателите му настояват, че за първи път се изследва ниското равнище на О2 или хипоксия в международен мащаб. Учените, отпред с откриватели от Института по океанография „ Скрипс “ към Калифорнийския университет в Сан Диего, са открили, че хипоксията е необятно публикувана в доста коралови рифове, което демонстрира цялостното понижаване на наличието на О2 в международния океан и в крайбрежните води . „ Това изследване е неповторимо, тъй като нашата лаборатория работи с огромен брой сътрудници, с цел да събере този световен набор от данни за кислорода, особено фокусирани върху кораловите рифове - никой до момента не е правил това в международен мащаб с толкоз доста данни “, споделя в прессъобщение морският биолог Ариел Пезнер, постдокторантка в Морската станция „ Смитсониън “ във Флорида.

Изследователите употребяват модели на четири разнообразни сюжета за изменение на климата, с цел да покажат, че плануваното стопляне на океана и намаляването на кислорода във водата ще усилят доста продължителността, интензивността и тежестта на хипоксията на кораловите рифове до 2100 година Пезнер и сътрудниците й употребяват данни от самостоятелни датчици, с цел да изследват променливостта на кислорода и излагането на хипоксия на 32 разнородни рифови обекта на 12 места край крайбрежията на Япония, Хавай, Панама, Палмира, Тайван и други

В предишното хипоксията се е определяла от доста характерна гранична централизация на О2 във водата, постоянно по-малко от 2 мг О2 на литър. Този предел е бил избран през 50-те години на предишния век. Изследователите през днешния ден изследват опцията за четири разнообразни прага на хипоксия заради другите среди, в това число слаба, лека, умерена и тежка хипоксия. Въз основа на новите категории те откриват, че повече от 84% от рифовете в това изследване са претърпели „ слаба до умерена “ хипоксия , а 13% са изпитвали „ тежка “ хипоксия в избран миг по време на проучването. Кислородът е бил най-нисък рано заран и най-голям в средата на следобеда в следствие надлежно на нощното дишане и дневната фотосинтеза, откриха учените.

„ Представете си, че сте човек, който е привикнал с изискванията на морското ниво, само че по-късно всяка вечер би трябвало да лягате да спите някъде в Скалистите планини, където въздухът има по-малко О2 “, споделя биогеохимикът и водещ създател Андреас Андершон. „ Това разказва какво изпитват тези корали през нощта и рано заран, когато са подложени на хипоксия. В бъдеще, в случай че продължителността и интензивността на тези хипоксични феномени се влошат, може да се окаже, че всяка нощ спим на Еверест “, прецизира ученият.

Изследователите удостоверяват, че температурите в международния океан не престават да се покачват , защото морските топлинни талази стават все по-чести и по-тежки. Според тях изискванията с ниско наличие на О2 в кораловите рифове евентуално ще стават все по-често срещани.

В това изследване вземат участие общо 22-ма създатели, представляващи 14 проучвателен организации и университети от целия свят. То е следващото, което документира провокациите пред кораловите рифове в международен мащаб . През октомври предходната година в изследване, оповестено в списание „ Паблик лайбръри ъв сайънс - байолъджи “, се показва, че в случай че изменението на климата продължи със сегашните си темпове, половината от кораловите рифове в света може да се окажат в „ несъответствуващи условия “ до 2035 година
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР