По-голямата част от обществото у нас смята Русия за приятелска

...
По-голямата част от обществото у нас смята Русия за приятелска
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: За България Русия е приятелска държава |

По-голямата част от обществото у нас счита Русия за другарска страна – затова беше и този висок % да не изпращаме оръжия. Втората част са политическите оценки – там чухме крайни отзиви, даже на хора в обединението. Спрямо България Русия е  другарска страна.

Това разгласи вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова в предаването " Защо, господин министър " на бТВ.

На въпрос за какво приятелят ни стопира газа тя изясни, че не разяснява покупко-продажбите с " Газпром ", тъй като това не е нейният сектор, само че допусна, че това е ответна реакция на глобите, които се постановат на Русия от Европейски Съюз. Ето за какво сходно замеряне със наказания и контрасанкции би трябвало да спре.

" Прекалено доста страсти, светът има потребност от разсъдък “, счита Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия се въздържа от отговор и на въпроса кой счита, че би трябвало да завоюва войната – Русия или Украйна. Само уточни, че войната би трябвало да спре, защото тя е в основата на всички проблеми и че няма значение кой печели и кой губи.

" Какъв е смисълът да убиеш непозната стопанска система, до момента в който самоубиваш своята? Тази надпревара би трябвало да спре ", счита Нинова.

Петрол и газ, ембарго и стопанска система

Нинова разгласи още, че страната ни ще наложи несъгласие на ембаргото на съветски нефт.

" Ембаргото би затруднило стопанската система, би нараснало безработицата. Решението да се наложи несъгласие е положително за България ", разяснява вицето.

И добави, че България в действителност може да преработва чужд петрол, само че би трябвало време, до момента в който се пренастрои системата и също така ще излиза по-скъпо.

" Струва ми се, че стопанската система и потребителите не могат да поемат по-голям растеж в цените. Всички обезщетителни ограничения за изядени от инфлацията ", посочи тя.

По думите на министъра страната ни би трябвало да упорства за такова несъгласие.

" Русия ще откри опция за износа на своите първични материали. Очевидно се търси изход за различни доставки. Русия ще откри този излаз, ние какво ще правим като нямаме опция? ", зададе риторичен въпрос Корнелия Нинова.

Според нея към този момент е препоръчано заледяване на цената на газа за бизнеса. Идеята е цената да се замрази на равнищата от в този момент, а разликата да се поема от страната.

Военнотехническа помощ

Вицепремиерът за прощален път повтори тезата си, че страната ни не изнася оръжие за Украйна, макар непрестанните доказателства за противоположното. И добави, че България от години изнася оръжие за 50-60 страни в света и когато те го купят, страната ни не може да им държи сметка какво вършат с него. 

" Обвиняват ни в двуличие, че скрито изнасяме. Това е неуместно ", отсече вицето и даде директория, която съдържа цялостен доклад по страни, оръжия, артикули с двойна приложимост и муниции – кое къде е изнесено.

На въпрос по какъв начин би дала отговор на рецензиите на президента Радев за оръжията Нинова коментира, че думите му са операция.

" Той знае доста добре, че тези износи сега са по контракти, подписани от неговите служебни кабинети ", на собствен ред атакува водачът на Българска социалистическа партия.

" Аз имам персонална отговорност за триумфа на Румен Радев. Никой не го познаваше, срещу мен застана цялата партия и цялата страна. Един месец съм обикаляла по села и паланки с него, той не можеше да приказва политически. Всичко това бяха усилия на Българска социалистическа партия ", посочи заслугите си Нинова в отговор на въпрос дали Радев все още е президент на левицата.

Нинова била сюрпризирана от някои негови реакции, като изрази вяра Радев да остане справедлив в оценките си.

Оценка

От думите на Нинова се разбра, че сегашната обстановка е неразбираема, тъй като съгласно нея " Продължаваме промяната " са отроче на президента, само че " екипът Петков – Василев – Янев – Манолова не си приказва и всеки атакува всекиго ".

" Народът ни сложи в тази настройка на държавното управление. Нашата роля в този кабинет е на здрав разсъдък и да се опитваме да тушираме споровете, и да търсим решения ", разяснява още Корнелия Нинова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР