По-голямата част от фирмите у нас ще раздадат бонуси за

...
По-голямата част от фирмите у нас ще раздадат бонуси за
Коментари Харесай

Раздават ли фирмите у нас 13-а заплата на служителите си?

По-голямата част от компаниите у нас ще раздадат бонуси за Коледа на чиновниците си. Това демонстрира експресно изследване на Българската търговско-промишлена палата. Повечето тласъци обаче ще са алегорични, а 13-ата заплата ще е подарък за доста малко от чиновниците, пише . В същото време 3/4 от бизнеса продължава да изпитва компликации при намиране на експерти, а упованията са и през новата година да има растеж в търсенето на фрагменти. Кои ще са топ специалностите на 2023 година и накъде ще вървят приходите в обособените браншове на стопанската система?

За екипа на Елена Мустакова изминаващата година в компанията за дизайн на мебели, където работи, завърша с десетки изпълнени планове.

„ Занимаваме се с дизайн, главно в хотелския отрасъл. Всички работим дружно, обсъждаме, динамично е, занимателно е ”, сподели тя.

След труда, идват и резултатите. „ Развиваме се на нови пазари, продаваме дизайн на външните пазари. Догодина ни следва продуктов дизайн ”, разяснява Геновева Христова – шеф на компания за мебелно обзавеждане.

Затова и в края на годината всичките 40 чиновници в компанията на Христова ще получат
бонуси. Примерът на тази компания ще последва по-голямата част от бизнесът. Над 82 % от компаниите ще раздават коледни бонуси на чиновниците си, демонстрира изследване на БТПП.

Най-много от чиновниците ще получат
бонуси до 200 лева А по-сериозен коледен подарък – над 1000 лева – ще има за работещите в едвам 14 % от компаниите. И въпреки всичко тласъците ще са идентични или по-високи от предишния декември, регистрира бизнесът.

Във компанията на Елена
бонуси ще има за всички, само че няма да са идентични по мярка, а ще се раздават съгласно постигнатите резултати, пресмята притежателят.

„ Винаги сме се водили от самостоятелния метод във връзка с чиновниците – т.е. няма по какъв начин да са равни. Добрата вест е, че
бонусите ще са по-високи от предходната година. Трябва да сме съответни на пазара ” сподели Геновева Христова.

Въпреки че множеството компании ще зарадват чиновниците си с
бонус, тази Коледа той няма да надвишава 1/3 от заплатата, демонстрират наблюденията на специалистите по асортимент на личен състав.

82% от работодателите считат да дадат коледни
бонуси на чиновниците си. Това сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата, извършено измежду към 100 браншови организации и предприятия от разнообразни браншове на стопанската система, измежду които са услугите, строителството, търговията и други, оповестиха от Палатата и БГНЕС.

Данните от тазгодишното изследване демонстрират, че въпреки Covid рецесията да промени доста икономическата среда и метода за премиране, по-голямата част от българския бизнес възнамерява да раздаде коледни
бонуси. Запазва се високият дял от 82,5% през 2022 (83% през 2021г.) на компаниите, които имат намерение да дадат спомагателни тласъци за чиновниците си към празниците. Спрямо 2020 и 2019г. процентът се усилва, когато през 2020г. 60% от бизнесмените са декларирали, че ще имат опция за разпределяне на бонуси за Коледа.

13% от компаниите, взели участие в анкетата декларират, че не плануват раздаването на коледни хонорари заради рецесията с пандемията и войната и заради това, че плануват нарастване на заплатите от следващата година. Около 3% от шефовете на българските компании към момента не са взели дефинитивно решение дали ще изплащат коледни
бонуси на своите чиновници.

Най-голям % (42%) от българските бизнесмени показват в тазгодишното изследване, че чакат да раздават коледни
бонуси на своите чиновници, най-много, тъй като желаят да ги стимулират и запазят. На последващо място 40% от мениджърите на компании показват, че главен тласък за даването на коледен бонус са идните празници. 33% от интервюираните споделят, че финансовото положение на компанията разрешава раздаването на някакъв тип бонус на чиновниците.

По отношение на метода на установяване на
бонусите за Коледа, по равно се разпределят процентите сред работодателите, които ще дават идентични бонуси за всички чиновници (41%) и тези, които дефинират самостоятелно спомагателното заплащане съгласно представянето на всеки чиновник (40%).

Варира размерът на спомагателното заплащане, обвързвано с Коледните празници. Най-голям е делът на
бонусите до 200лв – 36%. Бонуси в размер 200-500лв възнамеряват да раздадат 25%, а 23% от мениджърите ще раздадат в допълнение заплащане от 500 до 1000 лева на всеки чиновник в своята компания.

14% от служащите могат да чакат коледен
бонус от над 1000лв, като тук се следи покачване по отношение на 2021г, когато 12% от работодателите са считали да дават бонуси с подобен размер.

По равно (46%) се разпределят процентите, които демонстрират, че компаниите възнамеряват
бонусите да са идентични по отношение на предходната година или да са по-високи. Продължава позитивната наклонност за понижаване делът на работодателите, които възнамеряват раздаването на по-ниски размери на бонусите от 25% през 2020, 12% през 2021г до 8% през 2022г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР