По-големи отговорности на местната власт и глоби за кметове заради

...
По-големи отговорности на местната власт и глоби за кметове заради
Коментари Харесай

Повече отговорност за кметовете предвижда приетият на първо четене Закон за чистотата на въздуха

По-големи отговорности на локалната власт и санкции за кметове поради неприятното качество на атмосферния въздух, са планувани в утвърдените на първо четене в Народното събрание през днешния ден промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Вносител на законопроекта е Министерският съвет.
Текстовете бяха утвърдени на първо четене с 83 гласа " за ", 14 - " срещу ", и 42 - " въздържал се ". Те касаят главно контрола на твърди горива за битово отопление и отговорностите на локалната власт в битката против замърсяването на въздуха.
В началото на ноември Европейската комисия даде на България два месеца, с цел да извърши условията му за качеството на въздуха, в това число да съблюдава условията за пределно допустимите концентрации на фини прахови частици (ФПЧ10) в атмосферния въздух.
Какво плануват измененията
Общините, в които има превишения на количеството на фини прахови частици в атмосферния въздух, както и сега, би трябвало одобряват стратегии за понижаване равнищата на замърсителите. Приетите на първо четене промени през днешния ден плануват до 31 март всяка година кметовете да внасят доклад пред общинските препоръки за постигнатото по тези стратегии за миналата година.
Според текстовете кметовете, които не разработят стратегия или не внесат доклад за осъществяването в точния момент, би трябвало да носят персонална отговорност и да платят санкция сред 1000 и 5 хиляди лева Ако не се реализира понижение на записания брой превишения на нормите за нездравословни субстанции и на средногодишните равнища на замърсителите, санкцията ще е сред 5 и 10 хиляди лева При повторните нарушавания се плануват двойни наказания.
Приетите на първо четене текстове плануват и серия от разпореждания, свързани с качеството на твърдите горива, които се употребяват за битово отопление – въглища и брикети. От Българска социалистическа партия обаче подлагаха на критика ръководещите, че не са планувани ограничения за изгарянето на дървесина и гуми. Имаше и допускания, че цените на горивата ще се покачат сензитивно.
Предвижда се основаването на указател на лицата и обектите, разпространяващи твърди горива, като той ще е под контрола на Държавната организация за метрологичен и механически контрол. Планираните санкции за нерегистрираните лица и обекти са сред 1000 и 10 хиляди лева, както и имуществени наказания от 10 до 50 хиляди лева Търговците или вносителите, които не съблюдават условията за качество на горивата, също ще бъдат глобявани сред 2000 и 10 хиляди лева или ще получават имуществена глоба сред 10 и 50 хиляди лева
Годните за приложимост твърди горива, които страната отнеме, ще може да се дават безплатно на лечебни заведения, детски градини, учебни заведения и обществени заведения, държавни и общински институции, както и на хора с увреждания или на извънредно нуждаещи се лица.
Дебати
Депутати и от ръководещите партии, и от опозицията считат, че санкциите не би трябвало да бъдат в такива размери.
От думите на ръководителя на отрасловата комисия в Народното събрание Ивелина Василева от ГЕРБ се разбра, че сред двете четения отговорностите на локалната власт и глобите за неизпълнението им ще бъдат прецизирани.
Критики поради санкциите имаше от депутати от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Сдружението на общините също изрази противоречие кметовете да бъдат глобявани поради нечистия въздух.
„ Дълбоко осъзнаваме, че България се нуждае от незабавно законодателство в посока за запазване чистотата на атмосферния въздух. Сега предвид на това, че имаме период от два месеца да не влязат в действие глобите, които ни се постановат, е належащо да се пристъпи към някакво законодателство, с което да се покаже, че нещо ще се прави, съобщи Манол Генов от ПГ на Българска социалистическа партия.
По думите му евентуално ще се регистрира като мярка и повдигането на налога на колите за запазване на чистотата на атмосферния въздух. „ Не е това пътят - да бъркаме непрестанно в джоба на хората “, сподели Генов.
Той се обърна и към министър Нено Димов: „ Кое лоби обслужихме, господин министър, това, което създава и продава горелките? Направил съм си една сметка, че това ще засегне 50-60 хиляди семейства в България “, разяснява още Манол Генов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР