По форма прилича на миниатюрна готварска шапка. Конусовидно и плисирано,

...
По форма прилича на миниатюрна готварска шапка. Конусовидно и плисирано,
Коментари Харесай

Ново място: &хляб

По форма наподобява на дребна готварска шапка. Конусовидно и плисирано, само че с цвят на кестен. Става дума за canelé, дребната сладчица, която е и един от знаците Бордо.

В този регион се създава вино от памтивека. Една от процедурите при него е избистрянето му, за което се употребявали белтъци. Така жълтъците се натрупвали, и монахините в манастирите се заели да търсят метод да ги оползотворят. Ромът и ванилията се добавили по-късно, когато почнали да идват в пристанищата. Между другото същата история се споделя и за португалските пастейш де ната и поуката е, че правенето на виното е изгода и богатство.
Автор: Цветелина Белутова
През XVII век производителите на канлета не били членове на Сладкарската колегия, които държали монопола на млякото и захарта, и им лишило 100 години да се преборят за правото да ги създават и продават в сладкарници в региона на Бордо.

Et voilà, четири века по-късно канлетата към този момент се продават и в София.
Автор: Цветелина Белутова
Правят ги в новооткритата " &хляб ". Името изяснява, че канлетата са запазената марка, брошката, само че една фурна не може да не вади земния и насъщ самун. Тази концепция в прочут смисъл е кодирана и в интериора с фриволното розово и скромното сиво.

Хлябът пандеми е добра заигравка, тъй като концепцията за пекарна, в която да се пече хляб&канлета, е родена по време на пандемията. Иначе пандеми е богат бял самун с мляко и масло, съвсем като бриош, другите са " Градски " с мая и примес от брашна - по-мек и мокър, и ръжен със семена в немски жанр.
Автор: Цветелина Белутова
Въпреки дребното съставки - жълтък, мляко, масло, захар, брашно плюс ром и ванилия, правенето на канлета е предизвикателство, изключително изпичането. То става в медни формички, които се намазват с масло и восък, и се пекат при висока температура 1 час, което е доста дълго време за живота на печивата. Само по този начин може най-после да станат хрупкави и лъскави извън и меки и сочни от вътрешната страна. Освен това цветът им би трябвало да е мрачен, формата с колонадата - отчетлива, а усетът - с ренесансова благотворителност на карамел, ром и ванилия. Всички останали аромати са си напълно настрана упражнение отвън класиката, сега в " &хляб " оферират и с грейпфрут и узо.

През 1985 година в Бордо е основано Братството на канле, чиято цел е да опазва тайната на истинската рецепта. Поне това е по-романтичното пояснение на войната му против всеобщото им комерсиализирано произвеждане с ерзац артикули. " &хляб " е неразрешена зона за тях, няма есенции, смески и прахове, няма и замразени теста при кроасаните, което незабавно си проличава.
Автор: Цветелина Белутова
Много забавно е, че помещението на " &хляб ", е строено през 1926 година като фурна. От самото начало тук е имало огромна каменна пещ, която е изцяло непокътната. И кръгът се затваря. Може да си представим спокойното й квартално битие, както е и в този момент. Може да си представим и един добре охранен черен котарак, който се мотаел пред входа й, какъвто има и в този момент. Разликата е, че тогава къщите са били надалеч по-красиви и не е имало надпис Covid is a lie по фасадите им.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Ритейл 3 Коронавирус 1 Икономика 2 Коронавирус 3 Седмицата 1 Седмицата 2 Градове 3 Икономика
ул. " Екзарх Йосиф " 69. Засега работното време е вторник - петък - 8 - 16 ч., събота - 9 - 17 ч. Съвет - колкото по-рано отидете, толкоз по-голям е шансът да има от всичко.

По форма наподобява на дребна готварска шапка. Конусовидно и плисирано, само че с цвят на кестен. Става дума за canelé, дребната сладчица, която е и един от знаците Бордо.В този регион се създава вино от памтивека. Една от процедурите при него е избистрянето му, за което се употребявали белтъци. Така жълтъците се натрупвали, и монахините в манастирите се заели да търсят метод да ги оползотворят. Ромът и ванилията се добавили по-късно, когато почнали да идват в пристанищата. Между другото същата история се споделя и за португалските пастейш де ната и поуката е, че правенето на виното е изгода и богатство.
Автор: Цветелина Белутова Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Караконова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР